Nie, nezabudla som koláč vybrať z rúry, takto do čierna mi zhorel naschvál. Je to totiž baskitský cheesecake typický svojou spálenou kôrkou. Od klasického cheesecaku sa líši aj tým, že nemá sušienkový základ.
Z tekutého cesta vznikne po vychladení pevný smotanový koláč, ktorý sa krásne dá nakrájať na trojuholníčky. Je výborný sám o sebe, ale nezaškodí pridať pár jahôd na osvieženie.
Svoj charakteristický pokrčený tvár má vďaka papieru na pečenie, ktorým sa forma vystelie a cheesecake sa prispôsobí všetkým jeho záhybom. Moje odporúčanie je z vonkajšej strany formy pridať ešte alobal, aby cesto nepretieklo.
Recept
Ingrediencie:
- 750 g mäkkého tvarohu
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 350 ml smotany na šľahanie
- 6 vajíčok
- 60 g hladkej múky
Postup:
- Pripravíme si formu na tortu s priemerom asi 23 cm, vymastíme ju maslom a vystelieme papierom na pečenie, ktorý bude vďaka maslu pekne držať. Aby cesto nepretieklo, môžeme formu ešte z vonku obaliť alobalom. Rúru predhrejeme na 200 °C.
- V mise mixérom vyšľaháme tvaroh s cukrom. Postupne po jednom pridáme vajíčka a za každým znovu vyšľaháme do jemnej konzistencie.
- Prilejeme smotanu na šľahanie a ešte chvíľku šľaháme. Nakoniec pridáme múku a cesto premiešame a vylejeme do formy.
- Pečieme asi 45 minút. Nezľaknite sa až takmer čierneho spáleného povrchu cheesecaku. Ak bude tmavnúť príliš rýchlo, môžeme ho prikryť alobalom. Po upečení sa môže stred koláča ešte trošku hýbať. Po vychladení úplne stuhne. Cheesecake skladujeme v chladničke
22. júna 2023
Cheesecake sa nerobi z tvarohu. Asi preto ho nemas taky ako ma byt.