Slaný lístkový koláč na 2 spôsoby

Taký vyvaľkaný šúlok lístkového cesta je vždy dobré mať v zásobe. Stačí ho posypať tým, čo sa nájde v chladničke a perfektný tart je hotový na večeru, do parku na piknik alebo ako chuťovka k vínku .

Keď rozmýšľate, ako suroviny nakombinovať, je dobré mať nejaký smotanový základ, či už natierací alebo tvrdí syr, potom príde zelenina a nakoniec nesmieme zabudnúť na korenie a bylinky.

V tomto recepte nájdete 2 kombinácie surovín, ktoré si spolu krásne sadnú a zapečené na lístkovom ceste chutia naozaj výborne.

Prvý tart je svieži cuketový s cherry paradajkami a krémom z balkánskeho syra. Dokonalá letná kombinácia. Druhý recept spája šampiňóny a výraznú chuť čedaru s voňavým tymiánom.

RECEPT

Cuketový tart

Ingrediencie:

  • 1 obdĺžnik lístkového cesta
  • 1 menšia cuketa
  • 6 cherry paradajok
  • 100 g balkánskeho syru
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 lyžička oregana
  • čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cuketu nakrájame nožom alebo pomocou strúhadla na tenké koliečka. Paradajky nakrájame na polovice.
  2. Balkánsky syr rozdrobíme do misky. Pridáme smotanu a lyžicu olivového oleja a vymiešame jemnú nátierku.
  3. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme lístkové cesto. Asi 1 cm z každej strany cesta zahneme dovnútra. Cesto natrieme rovnomerne syrovou nátierkou.
  4. Navrch poukladáme koliečka cukety medzi ktoré rovnomerne rozdelíme aj paradajky. Koliečka sa môžu jemne prekrývať.
  5. Nakoniec všetko pokvapkáme olivovým olejom a posypeme čiernym korením a oreganom. Zahnuté konce cesta potrieme vajíčkom. Pečieme asi 20 minút.

Šampiňónový tart

Ingrediencie:

  • 1 obdĺžnik lístkového cesta
  • 250 g šampiňónov
  • 1 červená cibuľa
  • 100 g syru čedar
  • hrsť špenátu
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • čierne korenie a soľ
  • olivový olej

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Čedar nastrúhame, cibuľu nakrájame natenké pásiky a šampiňóny na plátky.
  2. Na panvici zohrejeme lyžicu olivového oleja a asi 3 minúty na miernom ohni orestujeme cibuľu. Potom pridáme aj šampiňóny so štipkou soli a čierneho korenia a 1/2 lyžičky tymianu a za občasného miešania opekáme ešte asi 5 minút, až kým šampiňóny nezhnednú. Nakoniec pridáme špenát a miešame, až kým nezvädne, asi 3 minúty.
  3. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme lístkové cesto. Asi 1 cm z každej strany cesta zahneme dovnútra. Čedar rozprestrieme rovnomerne po celom ceste a navrch poukladáme zmes z panvice. Zahnuté konce cesta potrieme vajíčkom. Pečieme asi 20 minút.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top