Taký vyvaľkaný šúlok lístkového cesta je vždy dobré mať v zásobe. Stačí ho posypať tým, čo sa nájde v chladničke a perfektný tart je hotový na večeru, do parku na piknik alebo ako chuťovka k vínku .
Keď rozmýšľate, ako suroviny nakombinovať, je dobré mať nejaký smotanový základ, či už natierací alebo tvrdí syr, potom príde zelenina a nakoniec nesmieme zabudnúť na korenie a bylinky.
V tomto recepte nájdete 2 kombinácie surovín, ktoré si spolu krásne sadnú a zapečené na lístkovom ceste chutia naozaj výborne.
Prvý tart je svieži cuketový s cherry paradajkami a krémom z balkánskeho syra. Dokonalá letná kombinácia. Druhý recept spája šampiňóny a výraznú chuť čedaru s voňavým tymiánom.
RECEPT
Cuketový tart
Ingrediencie:
- 1 obdĺžnik lístkového cesta
- 1 menšia cuketa
- 6 cherry paradajok
- 100 g balkánskeho syru
- 200 g kyslej smotany
- 1 lyžička oregana
- čierne korenie
- olivový olej
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Cuketu nakrájame nožom alebo pomocou strúhadla na tenké koliečka. Paradajky nakrájame na polovice.
- Balkánsky syr rozdrobíme do misky. Pridáme smotanu a lyžicu olivového oleja a vymiešame jemnú nátierku.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme lístkové cesto. Asi 1 cm z každej strany cesta zahneme dovnútra. Cesto natrieme rovnomerne syrovou nátierkou.
- Navrch poukladáme koliečka cukety medzi ktoré rovnomerne rozdelíme aj paradajky. Koliečka sa môžu jemne prekrývať.
- Nakoniec všetko pokvapkáme olivovým olejom a posypeme čiernym korením a oreganom. Zahnuté konce cesta potrieme vajíčkom. Pečieme asi 20 minút.
Šampiňónový tart
Ingrediencie:
- 1 obdĺžnik lístkového cesta
- 250 g šampiňónov
- 1 červená cibuľa
- 100 g syru čedar
- hrsť špenátu
- čerstvý alebo sušený tymian
- čierne korenie a soľ
- olivový olej
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Čedar nastrúhame, cibuľu nakrájame natenké pásiky a šampiňóny na plátky.
- Na panvici zohrejeme lyžicu olivového oleja a asi 3 minúty na miernom ohni orestujeme cibuľu. Potom pridáme aj šampiňóny so štipkou soli a čierneho korenia a 1/2 lyžičky tymianu a za občasného miešania opekáme ešte asi 5 minút, až kým šampiňóny nezhnednú. Nakoniec pridáme špenát a miešame, až kým nezvädne, asi 3 minúty.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme lístkové cesto. Asi 1 cm z každej strany cesta zahneme dovnútra. Čedar rozprestrieme rovnomerne po celom ceste a navrch poukladáme zmes z panvice. Zahnuté konce cesta potrieme vajíčkom. Pečieme asi 20 minút.