Ak máte úrodu čerešní či vyšní, tento koláč je naozaj jednoduchým spôsobom, ako ich premeniť na rýchly a výborný dezert.
Ani odkôskovávať ich nemusíte, ak sa vám nechce. Tradične sa tento koláč pripravoval s kôstkami, lebo popri zbieraní čerešní zo stromu a odtrhávaní stoniek na také veci gazdinka nemá čas.
Ja si ju predstavujem na francúzskom vidieku v kamennom dome s veľkou záhradou, s ľanovou zásterou opásanou okolo pása. Francúzsky Clafoutis je podľa mňa taká verzia našej bublaniny. Nie že by chutili podobne, to vôbec, ale keď som si o tomto koláči trošku viac študovala, v jednom komentári na neho nostalgicky spomínali ako na koláč krásneho detstva u starej mamy, čo mi hneď pripomenulo bublaninu mojej babičky plnú vyšní zo záhrady – tiež s kôstkami.
Tento koláč má skôr tuhú pudingovú textúru a každý kúsok je hojne obohatený o šťavnaté čerešne, ktoré krásne vidno z bočného rezu koláča. Nebola by som to ja, keby som ho nepodávala s lyžicou jogurtu.
Recept
Ingrediencie:
- 550 g čerešní
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vajíčka
- 120 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 30 g masla
- 200 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
Postup:
- Čerešne umyjeme a zbavíme stoniek. Ak chceme koláč bez kôstok, stačí použiť tvrdú (napríklad kovovú) slamku a pretlačiť ju stredom čerešne tak, aby kôstka vypadla. Vložíme ich do misky a zmiešame s vanilkovým cukrom. Odložíme. Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Vo väčšej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom do bledožltej peny. Potom pridáme soľ a roztopené maslo a ďalej premiešame.
- Pridáme múku a šľahaním ju zapracujeme do jemného cesta. Nakoniec po dvoch častiach pridáme mlieko a cesto vždy poriadne premiešame. Bude celkom tekuté.
- Vymastíme a vysypeme múkou formu na koláč s priemerom približne 23 cm a čerešne do nej rovnomerne poukladáme. Do formy prilejeme cesto. Čerešne by v nej mali byť takmer úplne pokryté. Ak sa poposúvali, upravíme ich tak, aby nebol žiadny kúsok prázdny.
- Koláč pečieme asi 50 minút.
2. júla 2022
Super. Dostal som chuť. V Lidli som vcera kupil čerešne za prijateľnú cenu