Galette des rois alebo koláč kráľov sa vo Francúzsku pečie práve na tento januárový sviatok už od 14. storočia. Za krásne ozdobeným dezertom sa skrýva jednoduchý recept. Dva pláty lístkového cesta, medzi ktorými čaká lahodná mandľová plnka s vôňou vanilky.
Tradične sa počas prípravy koláča skryje do plnky fazuľka, v súčasnosti väčšinou nahradená malou keramickou postavičkou alebo mandľou. Kto ju nájde vo svojom kúsku koláča je kráľom dňa:) Samozrejme teda každý dúfa, že sa mu práve tento rok pošťastí a pri krájaní koláča si svoj kúsok vyberá s nádejou, že skrýva fazuľku. Vo Francúzsku tento koláč nájdete počas celých sviatkov vo väčšine pekární a cukrární ozdobený zlatou korunou.
Recept
Ingrediencie:
- 2 vyvaľkané pláty lístkového cesta (tradičná veľkosť dopredu vyvaľkaného cesta)
- 100 g mletých mandlí
- 100 g masla izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 2 vajíčka + jedno na potretie
- voliteľné: 1 mandľa
Postup:
- V mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom.
- Po jednom pridávame vajíčka a za každým znovu vyšľaháme v jednoliatu zmes.
- Nakoniec primiešame mleté mandle a vanilkovú esenciu.
- Z každého plátu cesta vyrežeme kruh rovnakej veľkosti. Ako pomôcku môžeme použiť okrúhlu misu alebo spodok od tortovej formy, ktorá bude mať podobný priemer ako kratšia časť cesta.
- Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie, na ktorý položíme prvý kruh cesta. Do stredu rovnomerne rozložíme mandľovú plnku. Je dôležité nechať aspoň 2,5 cm okraj, aby plnka pri pečení nevytiekla. Snažíme sa ju rozotrieť do pomerne vysokej vrstvy. Okraj jemne potrieme troškou vody. Ak chceme, môžeme do plnky skryť jednu mandľu.
- Opatrne koláč prikryjeme druhou vrstvou cesta, aby dva kruhy presne sedeli na sebe. 2,5 cm okraj poriadne pritlačíme, aby sa zlepil dokopy. Vezmeme si nožík a po okraji koláča vytvoríme zárezy smerom dnu, aby sa vytvoril ozdobný vzor, vďaka ktorému sa koláč dvihne do výšky.
- V miske rozmiešame žĺtko s kvapkou vody a ponatierame ním stred vrchného cesta. Tupou stranou nožíka potom môžeme vytvoriť na povrchu obrazce. Veľmi typickým vzorom je kríž s listami do 4 strán. Tento som zvolila aj ja. Môžete kľudne nakresliť len pásiky od stredu po okraj. V každom prípade je dôležité nakoniec urobiť pár malých dierok po celom obvode plnkovej časti, aby mohla unikať para.
- Koláč dáme aspoň na 30 minút do chladu a zatiaľ predhrejeme rúru na 200 °C. Vychladený koláč pečieme asi 30 minút na strednej mriežke. Pečením by mal pekne narásť.
- Najlepšie chutí teplý.
22. apríla 2023
Galette des rois: trojkráľový mandľový koláč – na tento koláč sa myslia mandle mleté aj so šupkou?
26. apríla 2023
môžu byť kľudne aj so šupkou 🙂 aj bez