Bûche de Noël alebo doslova vianočné polienko je dezert, ktorý nájdete asi na každom vianočnom stole vo Francúzsku. Je to v podstate čokoládová roláda, ktorá má pripomínať kúsok polienka, o ktoré zakopnete na prechádzke lesom. Ešte aj vrchný krém starostlivo upravíme tak, aby pripomínal kôru stromu.
Zatiaľ čo si Francúzi pri stole, po už niekoľko hodinovom hodovaní, pochutnávajú na čokoládovom polienku, v krbe im tradične horí druhé polienko z čerešňového dreva. Podľa tradície sa na Vianoce polienko prinieslo domov a polialo vínom, aby dom pekne rozvonialo. Francúzske deti si večer poukladajú čižmičky ku krbu, s očakávaním, že im do nich Pére Noël v noci skryje nejaký darček.
Prvý krát som Bûche de Noël pripravila mojim študentom na vianočnú hodinu francúzštiny. Naučili sme sa francúzsku koledu, zahrali si pexeso s vianočnou slovnou zásobou, vyrobili pohľadnice s nápisom Joyeux Noël a ochutnali kúsok tejto čokoládovej dobroty.
Aj keď sa môže zdať na prvý pohľad trochu náročné takúto roládu pripraviť. Skladá sa z troch celkom jednoduchých častí, ktoré treba len poskladať dokopy.
Základ tvorí plát snehového kakaového cesta, ktoré sa po upečení zatočí do utierky, aby po vychladnutí držalo pekne tvar. Vo vnútri rolády je tvarohový krém, ktorý môžeme dochutiť napríklad brusnicovým džemom alebo pomarančovou kôrou. Obyčajná roláda sa premení na kúsok dreva vďaka čokoládovému ganache. Do cesta a polevy môžeme pridať trošku mandľového likéru Amaretto (ten, čo sa používa na Tiramisu) alebo štipku instantnej kávy. Nezabudnite, že poleva bude chutiť tak dobre, akú kvalitnú čokoládu na ňu použijete.
Recept
Ingrediencie:
Cesto:
- 4 vajíčka, žĺtka a bielka zvlášť
- 75 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 40 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- podľa chuti: lyžička instantnej kávy, 2 lyžičky Amaretta
Plnka:
- 100 g jemného tvarohu
- 120 ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžičky vanilkovej esencie
- môžeme pridať 2 lyžice brusnicového (alebo iného) džemu, pomarančovú kôru
Poleva:
- 170 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
- 20 g mäkkého masla
- 150 ml smotany na šľahanie
- môžeme pridať štipky instantnej kávy alebo lyžičky Amaretta
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Plech veľkosti 22 × 33 cm vystelieme papierom na pečenie (aby zakryl aj strany) ale môžete použiť aj väčší plech a cesto jednoducho rozotrieť do správnej veľkosti (nemalo by sa roztekať).
- Mixérom na vysokej rýchlosti vyšľaháme bielka tak, aby držali formu, ale nie úplne do tuha a sucha.
- Vo veľkej mise vyšľaháme žĺtka s cukrom do bledožltej peny.
- Cez sitko preosejeme múku a kakao a zmiešame ich v menšej miske aj so soľou, práškom do pečiva a kávou či Amarettom, ak ich používame. Nakoniec sypkú zmes dobre primiešame do žĺtkovej zmesi.
- Pridáme polovicu bielok a gumennou stierkou cesto opatrne premiešame. Potom pridáme zvyšok bielka a pokračujeme a znovu premiešame. Cesto vylejeme na plech a vareškou uhladíme povrch. Pečieme 7 minút.
- Cesto necháme 2 minúty vychladnúť na plechu, potom ho prevrátime na čistú utierku posypanú práškovým cukrom. Z cesta opatrne oddelíme papier na pečenie. Otočíme si cesto z kratšej strany, chytíme ho spolu s utierkou a začneme rolovať smerom od seba až kým nebude zavinutá celá roláda. V tomto bode cesto necháme vychladnúť. Keby sme ho nechali vychladnúť rovné na plechu, pri rolovaní by sa veľmi ľahko zlomilo.
- Zatiaľ si pripravíme polevu. Kúsky čokolády a maslo si nachystáme do misky. Smotanu zohrejeme v hrnci do takého bodu, že sa z nej začne pariť, ale ešte nevrie. Vtedy ju vylejeme ku čokoláde a miešame, až kým sa celá čokoláda nerozpustí. Teraz môžeme pridať Amaretto alebo kávu. Misku prikryjeme fóliou a dáme na 30 minút do chladničky.
- Potom si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme ju do pevna s cukrom a nakoniec primiešame tvaroh a vanilku, prípadne džem a kôru.
- Vychladenú roládu rozbalíme, odstránime utierku a cesto natrieme šľahačkovým krémom. Nechávame asi 2 cm od koncov. Opatrne roládu zase zrolujeme v tom istom smere. Položíme ju tak, aby koniec cesta bol na spodku.
- Nožom našikmo odrežeme asi 6 cm z jedného konca a tento kúsok presunieme do do stredu rolády, tak aby vyzeral ako konárik, ktorý z nej vyrastá.
- Čokoládovú polevu vyberieme z chladničky a metličkou ju ešte chvíľu (20 sekúnd) vymiešame. Mal by z nej byť pomerne tuhý krém. Gumennou strierkou krém poroztierame po celej roláde a nakoniec vidličkou vytvoríme čiary po celej dĺžke rolády podobné kôre stromu. Koláč môžeme ozdobiť vetvičkami a lesnými plodmi a posypať práškovým cukrom.