Curry robím na veľa spôsobov, ale ak ide o vegetariánsku variatnu, tak toto je môj najobľúbenejší recept. Všetko to začína korením, a to hneď celým zoznamom. Naozaj to ale stojí za to si každé jedno zohnať. Ich prenikavá aróma sa pomaly uvolní v horúcom oleji až sa nakoniec spojí v každom jednom súste. Do toho sa primieša krémová textúra kokosového mlieka, chrumkavé kúsky opražených orieškov a krásna farba tekvice. Tak ako vonia aj naozaj chutí. Toto jedlo zvyknem robiť iba na jeseň. Keď sa v chladný večer vrátim domov vyhladnutá po celom dni práce, ma horúca miska tohto korenistého potešenia zahreje až na duši. Proste, toto je moje „comfort food“.
Vždy si navarím celý hrniec a len sa vytešujem, keď namiesto plánovania, čo zase bude na obed iba s naberačkou prídem a odlejem si trochu z tej nekončiacej omáčky a o chvíľu sa vrátim po duplu.
1 hrniec vám aj s duplami vystačí na celý víkend, vyskúšajte sami. Užite si pomalý proces luhovania jednotlivých surovín a spojenia ich aromatických vôní a farieb.
Recept na tekvicové curry (4 veľké porcie)
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica hokkaido
- 1 lyžička horčičných semiačok
- 1 lyžička mletej rasce
- 1,5 lyžičky mletého koriandru
- 1 lyžička korenia garam masala
- 1 lyžičke mletej kurkumy
- 1 lyžička škorice
- 1/3 lyžičky kajenskej papriky
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 lyžica hnedého cukru
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 1 konzerva kokosového mlieka
- 1 limetka
- 100g čerstvého špenátu
- Kešu oriešky na podávanie
Postup
- Tekvicu najprv upečieme. Rozkrojíme ju na polovicu a odstránime vnútorné semiačka. Následne ju znovu rozkrojíme na menšie mesiačiky. Pripravíme si plech vystlatý papierom na pečenie a tekvicu naň rozložíme. Pečieme okolo 35 minút na 180 stupňoch. Pečením tekvica zmäkne a ľahúčko oddelíme šupku od dužiny, ktorú potom nakrájame na malé kocky.
- V hrnci zohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáme horčičné semiačka a pražíme ich, až kým nezačnú praskať. Potom pridáme nasekanú cibuľu, ktorú niekoľko minút podusíme. Potom pridáme cesnak, nastrúhaný zázvor a 2 minúty varíme, kým nepridíme všetko korenie a lyžičku soli a stlmíme oheň na slabý stupeň. Miešame asi 2 minúty.
- Pridáme konzervu paradajok a hrnček vody. Necháme zovrieť. Potom pridáme kúsky tekvice a kokosové mlieko. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 10 minút až kým sa tekvica nerozpadne do mäkkej omáčky.
- Nakoniec pridáme cukor, špenát a limetkovú šťavu.
- Podávame s ryžou a opraženými kešu orieškami.