Cez Vianoce sa u nás doma vždy vyskytne vianočka. Ak vám ostanú zvyšky vianočky, ktorá už nie je najčerstvejšia, skvelý spôsob ako ju využiť je francúzsky toast. V tomto recepte namiesto panvice použijeme veľký pekáč a upečieme všetky toasty do chrumkava naraz v rúre. Môžete ho pripraviť aj večer pred pečením a ráno si nechať rozvoniať dom pred raňajkami. Kombinácia medu, škorice a vlašských orieškov je na Vianoce ako ušitá. Čím lepšiu vianočku použijete, tým lepšie bude chutiť.
Ingrediencie:
- 1 stredná vianočka
- 6 vajíčok
- 400 ml mlieka
- 1 lyžička perníčkového korenia
- štipka soli
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 80 g roztopeného masla
- 2 lyžice medu
- 4 lyžice hnedého cukru
- veľká hrsť vlašských orechov
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžica masla
Postup:
- Rúru predhrejeme na 175 °C. Pripravíme si zapekaciu misu a vymastíme ju maslom.
- V menšej miske zmiešame 80 g masla, 2 lyžice medu a 4 lyžice cukru. Polovicu zmesi rozotrieme po spodku zapekacej misy a posypeme polovicou orieškov.
- Vo väčšej mise zmiešame vajíčka a mlieko, korenie, soľ a vanilkový cukor.
- Vianočku nakrájame na asi 2 cm hrubé plátky. Každý jeden namočíme do vajíčok s mliekom a necháme chvíľu nasiaknuť pred tým, než ich rozložíme do zapekacej misy. Už podľa toho ako sa nám zmestia ich môžeme rozložiť viac či menej na tesno. Môžu sa prekrývať. Zvyšok vajíčok porozlievame ponad vianočku.
- Všetko polejeme zvyšnou zmesou masla.
- Oriešky, čo nám ostali zmiešame s 1 lyžičkou cukru a 1 lyžicou roztopeného masla a posypeme po vianočke. Pred pečením necháme na chvíľu prikryté vychladiť. Môžeme nechať aj cez noc.
- Pečieme asi 40 minút. Ak by sa vianočka rýchlo opekala, môžeme ju prikryť alobalom.
- Podávame s jogurtom alebo šľahačkou, či zmrzlinou pokvapkané extra medom.