Vyrobiť si domácu zmrzlinu, ktorá sa vyrobná kúpenej je ľahšie než by ste čakali. Najlepšie je, že si môžete do nej pridať čo len chcete a namiešať si príchuť na želanie. Ja mám pre vás jednu obľúbenú klasiku: Jahodový cheesecake alebo krémová zmrzlina pretkaná vrstvami sladkej jahodovej omáčky a maslových sušienok.

Budeme potrebovať pár základných surovín, šľahací mixér a nádobu s obsahom asi 1,5 litra, ktorá sa zmestí do mrazničky. Do základného zmrzlinového receptu si môžete pridať aj iného ingrediencie a vytvoriť tak nové príchute.


Recept
Ingrediencie:
- 300 g jahôd
- 70 g kryštálového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 200 ml kyslej smotany
- 1 plechovka 397 g kondenzovaného mlieka
- 1 lyžička vanilkovej esencie alebo mletej vanilky
- 100 g maslových sušienok
Postup:
- Najprv pripravíme jahodové pyré. Do menšieho hrnca vložíme nakrájané jahody, cukor a pridáme asi 100 ml vody. Zmes privedieme k varu a stíšime. Za občasného miešania necháme pár minút variť, kým sa jahody nerozpadnú, voda sa trochu neodparí a nevznikne hustejšie pyré. Netreba ho ani mixovať. Necháme úplne vychladnúť.
- Sušienky podrvíme tak, aby bola časť na jemno a časť na drobné kúsky. Môžeme použiť aj sekáčikový mixér.
- Vo veľkej mise vyšľaháme šľahačku do pevna mixérom. Pridáme kyslú smotanu, kondenzované mlieko a vanilku a pomaly premiešame. Nakoniec primiešame polovicu sušienok. Krém vlejeme do formy,
- by nebola celá zmrzlina ružová, ale mala fľakatý efekt, hotové pyré nakvapkáme v úzkom páse po vrchu krému a nožíkom opatrne premiešame naprieč a vytvoríme tak cikcakovitý vzor. Rovnako primiešame aj sušienky, aby boli na niektorých miestach hustejšie. Dáme pozor, aby sa pyré dostalo aj na spodok formy.
- Formu prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na noc do mrazničky. Pred podávaním na pár minút vyberieme, aby sa zmrzlina lepšie naberala.