Domáca zmrzlina: Jahodový cheesecake

Vyrobiť si domácu zmrzlinu, ktorá sa vyrobná kúpenej je ľahšie než by ste čakali. Najlepšie je, že si môžete do nej pridať čo len chcete a namiešať si príchuť na želanie. Ja mám pre vás jednu obľúbenú klasiku: Jahodový cheesecake alebo krémová zmrzlina pretkaná vrstvami sladkej jahodovej omáčky a maslových sušienok.

 

 

Budeme potrebovať pár základných surovín, šľahací mixér a nádobu s obsahom asi 1,5 litra, ktorá sa zmestí do mrazničky. Do základného zmrzlinového receptu si môžete pridať aj iného ingrediencie a vytvoriť tak nové príchute.

Recept

Ingrediencie:

  • 300 g jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 plechovka 397 g kondenzovaného mlieka
  • 1 lyžička vanilkovej esencie alebo mletej vanilky
  • 100 g maslových sušienok

Postup:

  1. Najprv pripravíme jahodové pyré. Do menšieho hrnca vložíme nakrájané jahody, cukor a pridáme asi 100 ml vody. Zmes privedieme k varu a stíšime. Za občasného miešania necháme pár minút variť, kým sa jahody nerozpadnú, voda sa trochu neodparí a nevznikne hustejšie pyré. Netreba ho ani mixovať. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Sušienky podrvíme tak, aby bola časť na jemno a časť na drobné kúsky. Môžeme použiť aj sekáčikový mixér.
  3. Vo veľkej mise vyšľaháme šľahačku do pevna mixérom. Pridáme kyslú smotanu, kondenzované mlieko a vanilku a pomaly premiešame. Nakoniec primiešame polovicu sušienok. Krém vlejeme do formy,
  4. by nebola celá zmrzlina ružová, ale mala fľakatý efekt, hotové pyré nakvapkáme v úzkom páse po vrchu krému a nožíkom opatrne premiešame naprieč a vytvoríme tak cikcakovitý vzor. Rovnako primiešame aj sušienky, aby boli na niektorých miestach hustejšie. Dáme pozor, aby sa pyré dostalo aj na spodok formy.
  5. Formu prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na noc do mrazničky. Pred podávaním na pár minút vyberieme, aby sa zmrzlina lepšie naberala.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top