Možno máte tiež spomienky z prvého stupňa ZŠ, ako sme na výtvarnej nakrájané pomaranče poukladali na školský radiátor a týždeň čakali, až sa poriadne vysušia. Po rokoch som sa k tejto tradícii vrátila s plánom vyrobiť si prírodnú vianočnú dekoráciu. Našla som aj spôsob, ako pomaranče vysušiť namiesto týždňa, za pár hodín.
Týmto jednoduchým spôsobom si môžete vyrobiť niekoľko typov dekorácií. Dlhú girlandu môžeme využiť ako reťaz na stromček alebo si ju povešať po schodisku, popri záclone, na okno, na skrinku. Jednotlivé koliečka pomaranča uviazané na špagátiku sú tiež peknými ozdobami na čečinu vo váze alebo aj samotný stromček. Odložte si pár kúskov, ako milý detail k baleniu darčekov. No a ďalší nápad je pohľadať v lese peknú drevenú halúzku, priviazač na ňu niekoľko menších girlánd a celý výtvor zavesiť ako ozdobu na stenu.
Viem, že sa sušené pomaranče dajú kúpiť v kvetinárstve, ale je to celkom škoda, keď z jedného pomaranča nakrájate aj 8 koliečok. Navyše tie domáce majú trošku živšie farby ako tie, čo som videla v kvetinárstvach.
Postup na výrobu girlandy
Čo nám treba:
- Čerstvé pomaranče (veľkosť a počet podľa chuti)
- papier na pečenie
- servítky/ utierka
- Pekný špagátik – jutový, ligotavý či čisto biely
- Nožnice
- Ihla na vytvorenie dierky
- Ozdoby navyše: halúzka, celá škorica, badián, čečina, stužka…
Postup:
- Rúru predhrejeme na 120°C a pripravíme si plech vystlatý papierom na pečenie (podľa množstva pomarančov aj 2 plechy).
- Pomaranče ostrým nožíkom nakrájame na stredne tenké koliečka. Utierkou alebo servítkou ich trošku vysušíme.
- Koliečka poukladáme vedľa seba na plech a na hodinu (prípadne viac, ak sa vám budú zdať ešte príliš šťavnaté – záleží aj od priemeru koliečok) vložíme do rúry. Po hodine ich otočíme z opačnej strany a pečieme ďalšiu hodinu. Necháme vychladnúť v rúre. Každá rúra je iná, tak proces pravidelne sleduje a ak by sa rýchlo opekali, teplotu znížime.
- Vychladnuté koliečka teraz môžeme navliecť na nitku. Ihlou alebo aj nožnicami spravíme 2 malé dierky na protiľahlých stranách koliečka a špagát nimi prevlečieme. Pokračujeme s ľubovoľným počtom koliečok. Dekoráciu môžeme dotvoriť škoricou, badiánom, vetvičkami čečiny… Ak robíme girlandu, dáme si pozor, aby sme všetky koliečka navliekli z rovnakej strany – tak, aby šnúrka ostala zo zadnej strany koliečka. Mne pomaranče celkom dobre držali, ale ak by sa vám po nitke posúvali, môžete ich zo zadu ešte pripevniť páskou.