Čučoriedkové scones

Čučoriedky sú moja obľúbená prísada do pečienia. Aj preto tu nájdete čučoriedkové recepty od výmyslu sveta. Tieto scones mám zo všetkých najradšej (aj keď to by som možno povedala aj o tých zvyšných). Nechýba im ani ten najlepší čučoriedkový parťák: citrón!

Nájdete tu aj viacero receptov na scones. Okrem toho, že sú jednoduché na prípravu, mám ich rada, pretože sú plné chuti samé o sebe – vôbec nie suché ako niektoré iné pečivá a môžeš ich jesť ako dezert, raňajky, či len tak ku káve a čaju. Tieto čučoriedkové scones sú takou oslavou leta, šťavnaté, chrumkavé a jemne kyselkavé.

Recept na 8 scones

Ingrediencie:

  • 240g hladkej múky
  • 75g kryštáľového cukru
  • 2 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • kôra z jedného citróna
  • 115g studeného masla
  • 120ml smotany na šľahanie
  • 1 vajíčko
  • 1 hrnček čučoriedok

Poleva:

  • 120g práškového cukru
  • 3 lyžice citrónovej šťavy

Postup:

  1. Predhrejeme rúru na 200°C, mriežku uložíme do strednej polohy a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a citrónovú kôru. Maslo si buď nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky, ktoré potom prstami alebo vidličkou poprepájame so sypkou zmesou až kým sa nebude podobať na omrvinky.
  3. V menšej miske vyšľaháme vajíčko so smotanou a zmes vlejeme do veľkej misy. Vareškou všetko premiešame, aby nám vzniklo vlhké cesto. Čučoriedky v miske zmiešame s troškou múky, aby sa v nej obalili a toľko nefarbili a opatrne ich primiešame do cesta.
  4. Pomúčnime si ruky a opatrne spojíme vlhké cesto do gule a prenesieme ho na pomúčnenú plochu. Pokryjeme ho dostatočným množstvím múky, aby sa príliš nelepilo a vytvoríme z neho asi 2 cm hrubý kruh, ktorý pomúčneným nožom rozkrájame na 8 kúskov (Najprv na 4 a potom každý ešte na polovicu).
  5. Vzniknú nám trojuholníčky, ktoré opatrne preložíme na plech s medzerami medzi sebou a necháme piecť asi 25 minút.
  6. Koláčiky po upečení necháme trochu vychladnúť a zatiaľ si vyrobíme polevu zmiešaním citrónovej šťavy a práškového cukru. Čím viac cukru pridáme, tým bude hustejšia a teda aj menej priesvitná. Lyžičkou polevu pofŕkame na koláčiky a môžeme podávať ešte za tepla alebo po vychladnutí.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top