Kolibríkový koláč alebo po anglicky Hummingbird cake je tradičným dezertom v „južanských“ štátoch USA, aj keď jeho pôvod dopátrame na Jamajke. Meno dostal po kolibríkovi, národnom vtákovi tohto ostrova. Aj keď na prvý pohľad môže pripomínať známy carrot cake, keď sa pozriete na zoznam ingrediencií, hneď spoznáte tropický pôvod tohto koláča. Banány, ananás a kokos. K tomu sa pridajú pekanové orechy a škorica a už stačí len trochu sladkého krému.
Tento krát si túto kombináciu ale vychutnáme vo veľmi pohodlnej bochníčkovej podobe. Je skvelý ku káve ale aj na raňajky. Ten istý recept môžete kľudne použiť aj na kolibríkovú tortu a pre slávnostnejší efekt navrstviť korpusy s krémovou plnkou.
Recept na 1 bochníček
Ingrediencie:
- 1 a 1/4 hrnčeku hladkej múky
- 1/2 lyžičky sódy birkarbóny
- 1/2 lyžičky škorice
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1 vajíčko
- okolo 1/4 (250ml) plechovky ananásu aj so šťavou
- 55g masla izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 2 stredne veľké banány roztlačené vidličkou na kašu
- 40g pekanových orechov nasekaných na drobné kúsky a jemne opražených na panvici (plus extra na dozdobenie)
- 150g roztierateľného tvarohu
- 2 lyžičky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej esencie
Postup:
- Rúru predhrejeme na 175°C. Formu na biskupský chlebíček vystelieme papierom na pečenie.
- V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny.
- Pridáme vajíčko a znovu vyšľaháme.
- Prisypeme múku, škoricu, sódu a soľ a vareškou jemne premiešame.
- Od ananásu oddelíme šťavu, ktorú si odložíme bokom a trojuholníčky ananásu nožom nasekáme na malé kúsky.
- Do misky s cestom pridáme ananás so šťavou, kokos a orechy. Premiešame. Nakoniec pridáme banánovú kašu a znovu premiešame.
- Cesto prelejeme do formy, zvrchu uhladíme a pečieme asi 35 minút.
- Kým bochníček chladne si pripravíme tvarohový krém. V miske vyšľaháme tvaroh s cukrom a vanilkou. Rovnomerne ho rozotrieme po bochníčku a ozdobíme orechami.
26. februára 2020
O tomto koláčiku som ešte nepočula, ale ananás, banán a kokos je mega kombo, teším sa až ho vyskúšam 🙂 Vďaka sa inšpiráciu.