Svieža cuketová torta s orieškami

Na otázku, aký je môj obľúbený koláč pravidelne odpoviem carrot cake, ale po ochutnaní tejto torty si odpoveď musím poriadne rozmyslieť. Táto cuketová torta je totiž veľmi podobná klasickému mrkváču, podobné voňavé cesto, oriešky, lahodný krém. Len, čo som ju ochutnala ma ale prekvapilo, aká je úžasne vláčna. Vďaka cukete a limetke je osviežujúca a šťavnatá. Proste úplný opak suchej torty:) Tento svieži korpus chutí s tvarohovým krémom úplne dokonale. Túto limetkovú tortu som ochutnala u mojej švagrinej a bola som z nej taká očarená, že som si musela vypýtať recept. Trošku som si ho upravila a nevedela som sa dočkať,  až sa s ním podelím aj s vami. Je to torta ako stvorená na toto prechodné obdobie medzi letom a jeseňou,  má v sebe tú útulnosť perníku či carrot caku, ale osviežujúcu chuť limetky. Pravdou ale je, že si ju rada upečiem v každom ročnom období. Navyše jej príprava je naozaj jednoduchá.

Moja švagriná používa do cesta pistácie. Ja som dala prednosť vlašským orieškom a pistácie použila na ozdobu, kvôli jej krásnej farbe.

Ozdobiť tortu môžete aj lesným ovocím alebo limetkovou kôrou.

Recept na cuketovú tortu

Ingrediencie:

  • 400 g cuketa
  • 100 g nasekaných orieškov (vlašských, pistácií…)
  • 4 vajíčka
  • 200 g hnedého cukru
  • 225 ml oleja
  • 275 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2,5 lyžičky prášku do pečiva
  • kôra a šťava z 1 limetky

Krém:

  • 70 g masla izbovej teploty
  • 120 g práškového cukru
  • 250 g roztierateľného tvarohu
  • 1 lyžička vanilkovej esencie

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C. Pripravíme si formu na tortu. Dno vystelieme papierom na pečenie a okraj vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Oriešky nasekáme na drobné kúsky a cuketu nastrúhame na strúhadle.
  3. Vo veľkej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom. Pridáme olej a limetkovú šťavu a kôru a ďalej premiešame. 
  4. Múku premiešame so soľou, práškom do pečiva a sódou a zmes primiešame k vajíčkam. Nakoniec pridáme cuketu a oriešky a poriadne premiešame.
  5. Cesto vylejeme do formy a pečieme asi 1 hodinu. Špajdľou skontrolujeme, či je torta v strede prepečená. Necháme vychladnúť a vyberieme z formy.
  6. Na krém mixérom vyšľaháme maslo s cukrom, až kým nevznikne jemná pena (pár minút). Pridáme vanilku a tvaroh a už len vareškou ho jemne premiešame s maslom do jednotvárneho krému.
  7. Vychladnutú tortu zvrchu potrieme hrubou vrstvou krému a odložíme do chladničky. Vďaka maslu krém trošku stuhne. Môžeme ju ešte dozdobiť orieškami alebo limetkovou kôrou a pridať lesné ovocie navrch.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top