Toto je taký ten ideálny koláčik ku káve. Orieškový korpus s ľahkým tvarohovým krémom. Skúsila som si ho tento krát ešte vylepšiť o gaštanové pyré, ale ak táto príchuť niekomu nesedí, koláču naozaj nič nechýba ani bez tejto ingrediencie.
Recept je naozaj jednoduchý – zmiešame cesto, vylejeme do formy, rozkrojíme a natrieme. Ako vidíte na fotke, pri natieraní netreba žiadnu špeciálnu schpnosť. Neupravený a nerovnomerne rozotretý krém má svoje čaro. Pre špeciálny detail môžete na vrchný korpus natrieť plnšiu vrstvu krému a maslovým nožíkom vytvoriť špirálový vzor. Výsledok vyzerá celkom efektne a vyrovná sa dobrej torte.
Recept na tortičku s priemerom 20cm
Ingrediencie
Cesto:
- 3/4 hrnčeka vlašských orechov
- 1 a pol hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 115g mäkkého masla
- 1 hrnček kryštáľového cukru
- 2 vajíčka
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 3 lyžice silnej kávy (tekutej)
Krém:
- 500g jemného tvarohu
- 3 lyžice mäkkého masla
- 1/3 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžica silnej kávy (tekutej)
- PODĽA CHUTI: pol balenia gaštanového pyré
Postup
- Prehrejeme rúru na 180° C. Vymastíme cca 20 cm plech na tortu. (Môže byť aj väčší priemer, ale bude trochu nižšia).
- Najemno namelieme oriešky.
- Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ.
- Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom. Postupne pridáme po jednom aj vajíčka.
- V hrnčeku zmiešame mlieko s kávou. Za pomalého šľahania pridávame do masla na stridačku sypkú zmes s mliekom. Nakoniec primiešame oriešky.
- Cesto nalejeme do formy. Pečieme asi 30 minút. Keď skúsime špajdľou, či je stred upečený, môžeme vybrať a nechať vychladnúť.
- Vychladnutý koláč rozrežeme na dve polovice zúbkatým nožom.
- Vyšľaháme plnku, najprv tvaroh s cukrom a postupne pridávame zvyšné ingrediencie. V hrubej vrstve ju potom natrieme medzi korpusy a navrch koláča. Dozdobíme orieškami, prípadne posypeme škoricou.