Ríbezľovo-jogurtový bochníček

Moja babička sa vždy čudovala, keď v obchodoch videla predávať ríbezle v malých krabičkách a spomínala, ako ich v detstve mali toľko na záhrade, že ich nosili po vedrách do výkupného dvora, kde im dali pár korún za liter. Ja si zas detstvo pamätám s domácim červeným ríbezľovým sirupom a obsypanými kríkmi, z ktorých som si nazberala do plechového hrnca a hrala sa na kuchárku.

Možno sa vám také kríky práve ohýbajú v záhrade, a ak nie, ešte stále nájdete miestnu ríbezľovú sezónu na tržnici. Ak už neviete čo s nimi, určite vyskúšajte tento jogurtový bochníček. Taký vláčny, kyselkavý a sladký zároveň. Na raňajky alebo ku káve.

Ak vám ríbezle už došli, kľudne ich v tomto recepte môžete zameniť za iné čerstvé alebo mrazené ovocie.

Recept na 1 bochníček

Ingrediencie:

  • 225g hladkej múky
  • 1 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 145g bieleho jogurtu
  • 150g kryštáľového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • šťava z polky citróna
  • 125ml slnečnicového oleja
  • 1 hrnček očistených ríbezlí
  • 2 lyžice mandľových plátkov

Postup:

  1. Formu na bochníček vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 175°C.
  2. V jednej miske zmiešame múku, prášok na pečenie a soľ. Vo väčšej mise zmiešame cukor s kôrou. Do väčšej misy pridáme jogurt, šťavu a vajíčka a premiešame metličkou.
  3. Suché ingrediencie pridáme k tým tekutým a opatrne premiešame. Pridáme olej a miešame, až kým sa nevstrebe do cesta. Nakoniec pridáme rííbezle a pomaly ich do cesta primiešame.
  4. Cesto vylejeme do formu, posypeme mandľami a pečieme asi 50 minút, potom necháme vo forme chvíľu vychladnúť. Podávame s lyžicou hustého bieleho jogurtu a čertvou dávkou ríbezlí.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top