Moja babička sa vždy čudovala, keď v obchodoch videla predávať ríbezle v malých krabičkách a spomínala, ako ich v detstve mali toľko na záhrade, že ich nosili po vedrách do výkupného dvora, kde im dali pár korún za liter. Ja si zas detstvo pamätám s domácim červeným ríbezľovým sirupom a obsypanými kríkmi, z ktorých som si nazberala do plechového hrnca a hrala sa na kuchárku.
Možno sa vám také kríky práve ohýbajú v záhrade, a ak nie, ešte stále nájdete miestnu ríbezľovú sezónu na tržnici. Ak už neviete čo s nimi, určite vyskúšajte tento jogurtový bochníček. Taký vláčny, kyselkavý a sladký zároveň. Na raňajky alebo ku káve.
Ak vám ríbezle už došli, kľudne ich v tomto recepte môžete zameniť za iné čerstvé alebo mrazené ovocie.
Recept na 1 bochníček
Ingrediencie:
- 225g hladkej múky
- 1 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 145g bieleho jogurtu
- 150g kryštáľového cukru
- 3 vajíčka
- 1 lyžica citrónovej kôry
- šťava z polky citróna
- 125ml slnečnicového oleja
- 1 hrnček očistených ríbezlí
- 2 lyžice mandľových plátkov
Postup:
- Formu na bochníček vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 175°C.
- V jednej miske zmiešame múku, prášok na pečenie a soľ. Vo väčšej mise zmiešame cukor s kôrou. Do väčšej misy pridáme jogurt, šťavu a vajíčka a premiešame metličkou.
- Suché ingrediencie pridáme k tým tekutým a opatrne premiešame. Pridáme olej a miešame, až kým sa nevstrebe do cesta. Nakoniec pridáme rííbezle a pomaly ich do cesta primiešame.
- Cesto vylejeme do formu, posypeme mandľami a pečieme asi 50 minút, potom necháme vo forme chvíľu vychladnúť. Podávame s lyžicou hustého bieleho jogurtu a čertvou dávkou ríbezlí.