Ak ste si ešte stále nevyrobili tekvicové pyré aj do zásoby, tak mám pre vás ďalší dôvod, prečo to tento víkend konečne vyskúšať. Vyrobte si rovno väčšiu dávku, rozdelte do krabičiek a zamrazte do zásoby. Recept nájdete tu.
V tejto bábovke sa jemné tekvicové cesto (lebo všetko do čoho to pyré dám je zrazu oveľa jemnejšie – ešte o to viac keď sa spojí s kefírom) doplnené krémovým tvarohom a sviežou cukrovou polevou. Stále je to stará dobrá jednoduchá bábovka, ale v novom jesennom šate.
Sfarbená do oranžovej s cestičkami stekajúcej polevy táto bábovka zapôsobí aj vizuálne. Škorica a mušátový oriešok jej pridajú tú správnu jesennú arómu. Proste jesenná idylka na tanieri:)
Recept
Ingrediencie:
Cesto:
- 170g mäkkého masla
- 350g polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky muškátového oriešku
- štipka soli
- 1 a 1/4 hrnčeka tekvicového pyré
- 3/4 hrnčeka kefíru alebo cmaru
- 250g kryštáľového cukru
- 3 vajíčka
Plnka:
- 220g tvarohu
- 100g cukru
- 1 vajíčko
- lyžička citrónovej šťavy
- 3 lyžičky múky
Poleva:
- 2 lyžice kefíru
- 1 hrnček práškového cukru
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180°C. Vymastíme a pomúčnime formu na bábovku.
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, korenie a soľ.
- Tekvicové pyré zmiešame s kefírom a odložíme.
- V mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom až kým sa nám nevytvorí bledožltá pena. Po jednom pridávame vajíčka a zakaždým cesto poriadne na strednej rýchlosti vyšľaháme.
- Ďalej mixujeme na najnižšej rýchlosti a na striedačku pridávame sypkú múčnu a tekutú tekvicovú zmes, začíname a končíme s múčnou zmesou.
- Tvarohovú plnku si pripravíme tak, že vyšľaháme tvaroh s cukrom a pridáme vajíčko a zvyšné suroviny, až kým nie sú rovnomerne premiešané.
- Časť tekvicového cesta – asi 3 hrnčeky – prelejeme do bábovkovej formy. V strede vytvoríme jemnú hrádzu, do ktorej potom opatrne nalejeme tvarohovú plnku, tak aby sa nikde nedotýkala okrajov formy a bola obklopená tekvicovím cestom. Potom ju zhora prikryjeme zvyšným cestom, ktoré pekne vyhladíme do rovna.
- Pečieme 45 minút. Potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ďalších 25 minút. Špajdľou skúsime, či je bábovka poriadne prepečená. Ak by sa vrch bábovky príliš rýchlo opiekol prikryjeme ho alobalom .
- Vychladnutú bábovku nakoniec polejeme zmiešanou polevou a necháme zaschnúť.