K cvikle som si dlho hľadala cestu. Stále sú formy, ktoré až tak nemusím, ale našla som aj tie, ktoré s chuťou pravidelne opakujem. Ak ste ako ja a nie ste si cviklou úplne istí, toto rizoto je dobrý začiatok, ako sa s ňou skamarátiť. A rovno to pri ňom môže aj skončiť, lebo čo iné by ste potrebovali. Plné chuti, lahodne krémové a ešte tá úžasná farba. Rukola a vlašské oriešky dotvoria toto jedlo do dokonalosti
Ak máte doma niekoho, komu by kúsky cvikle vadili alebo sa s ňou ešte len zoznamujete. Môžete časť alebo celú várku upečenej cvikle pred primiešaním do rizota rozmixovať na hladký krém.
Recept na 4 porcie
Ingrediencie:
- 500 g cvikle
- 250 g ryže arborio
- 100 ml bieleho vína
- 1 kocka zeleninového bujónu rozpustená v 700 ml vriacej vody
- 1 cibuľa nasekaná na drobno
- 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno alebo prelisované
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 150 g mäkkého kozieho syra
- 1 lyžica masla
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
- hrsť rukoly
- 2 lyžice vlašských orechov
Postup:
- Cviklu ošúpeme a nakrájame na malé asi 2 cm kocky, ktoré porozkladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme 2 lyžice olivového oleja, štipku soli a korenia a tymián. Pečieme pri teplote 180 °C asi 1 hodinu do mäkka.
- V hlbokom hrnci zohrejeme lyžicu olivového oleja a pridáme cibuľu. Na slabšom ohni necháme asi 3 minúty opiecť do mäkka, potom pridáme cesnak a necháme ešte minútu.
- Pridáme ryžu a ešte minútu miešame. Prilejeme víno a na strednom ohni necháme 2 minúty povariť.
- Postupne prilievame vodu s bujónom, vždy tak, aby ryžu pokryla. Necháme variť na slabšom ohni pod pokrievkou, občas zamiešame a keď sa voda minie, dolejeme ďalšiu. Takto ryžu varíme až kým nebude mäkká a voda sa neminie. Keby sa nám zdala stále tvrdá, prilejeme vriacu vodu navyše.
- Do rizota teraz pridáme upečené kúsky cvikle a ešte 3 minúty spolu všetko povaríme a poriadne premiešame. Nakoniec primiešame syr a maslo, ktoré vytvorí krásnu krémovú konzistenciu. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.
- Podávame s lístkami rukoly a opraženými vlašskými orieškami.