Improvizované cestoviny alebo moje úžasné caserecce

Cestoviny s paradajkovou omáčkou sú taká klasika, že by mi ani nenapadlo na nich písať recept. Za tento príspevok teda môže jeden deň, kedy sa už zberalo k času obeda a ja som stále nemala poňatia, čo sa u nás bude obedovať. A tak ako to u mňa často býva, z núdze, zvyškov a improvizácie vzniklo niečo také výborné, že som si hneď povedala, že to treba zvečniť zapísaným receptom. Pravidelne ma podobné situácie presvedčia, že základom k improviázii v kuchyni (a teraz myslím takú tú na poslednú chvíľu, bez veľkého nákupu v chladničke a s hladným bruchom a časovým limitom) je mať zásoby pár univerzálnych surovín, z ktorých ľahko vyčarujeme dobré jedlo na 10 spôsobov.

Jednou takou surovinou je u nás napríklad avokádo. Možno máme prázdnu chladničku, ale ak máme avokádo, sme zachránení. Na chlebíku, rozmixované s cestovinami, v šaláte – bez neho by sme tieto jedlá (suchý chleba, čisté cestoviny či listy špenátu?) ani nebrali do úvahy, ale s ním máme zrazu fancy obed. Ale odbočujem. V tomto recepte nám avokádo netreba. Zato krájané paradajky sú záchranou na každú omáčku. K cestovinám, gnocchi, na polievku alebo curry… Vždy mám doma niekoľko kusov pre prípad núdze.

V ten osudový deň som okrem paradajok doma našla aj cherry paradajky, zvyšok fety a kapár a druh cestovín, ktoré som spontánne hodila do košíka – caserecce. Ak vo vašom obchode také nemajú, vôbec nevadí. Použite svoj obľúbený typ. Niečo na týchto šúlkoch zvaných caserecce ale pôsobí a možno dokonca aj chutí o niečo špeciálnejšie (alebo mi iba pripomínajú jedny skvelé cestoviny z našej obľúbenej talianskej reštaurácie, neviem).

Možno sa vám 20 minút navyše zdá veľa, a radšej by ste tam tie cherry paradajky len tak zamiešali. Pečenie ale naozaj robí rozdiel. Dajte si ten extra čas a uvidíte, aké sú skvelé. Rovnako je rozdiel v použití čerstvej bazalky namiesto tej sušenej. Budú chutiť dobre aj so sušenou, ale len čerstvá im pridá tú úžasnú sviežu chuť a vôňu.

Recept na 3 porcie

Ingrediencie:

  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 250 g cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • veľká hrsť čerstvej bazalky nasekaná na drobno
  • 150 g syru feta
  • 2 lyžice kapár
  • hrsť olív nakrájaných na koliečka
  • 350 g cestovín caserecce
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžička oregana
  • slnečnicové semiačka na podávanie

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cherry paradajky nakrájame na polovice, v jednej vrstve poukladáme na plech, pokvapkáme lyžicou oleja, posypeme štipkou soli a korenia a 1 pretlačeným strúčikom cesnaku. Všetko zmiešame a necháme 20 minút piecť.
  2. Cestoviny uvaríme podľa inštrukcií na obale.
  3. Na panvici zohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme cesnak a minútu opekáme. Pridáme sekané paradajky, bazalku a oregano, všetko premiešame a necháme asi 5 minút variť na strednom ohni.
  4. Do omáčky pridáme rozdrobenú fetu a miešame, až kým sa nezačne topiť. Nakoniec pridáme olivy, kapary a upečené cherry paradajky. Nakoniec omáčku dochutíme korením a soľou podľa potreby.
  5. Uvarené a precedené cestoviny primiešame do hrnca s omáčkou. Podávame posypané slnečnicovými semiačkami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top