Špargľový šalát s broskyňou a mozzarellou

Nie vždy som si do šalátov pridávala ovocie. Celé to začalo, keď som raz našla v šaláte broskyňu a zistila, že sa úplne parádne hodí k mozzarelle a úplne osvieži a oletní celý tanier. Odvtedy je broskyňový šalát mojou letnou klasikou a občas experimentujem aj s iným ovocím.

Tento šalát je ale takým prechodom medzi jarou a letom a teraz je presne ten čas, kedy si ho môžeme vychutnať – keď ešte zoženieme zelenú špargľu a už sa nám začnú objavovať aj sladké broskyne. Kombinácia teplého jedla a osviežujúceho šalátu. A to celé naberie nový level, keď pridáte čerstvú mätu! Oh, a keby si to niekto chcel ešte vylepšiť, skvelo sa k tejto kombinácii hodí aj šunka prosciutto, stačí ju natrhať na kúsky a primiešať do taniera.

Recept na 2 porcie

Ingrediencie:

  • polovica zväzku špargle
  • 2 menšie broskyne
  • 1 mozzarella
  • mix šalátových listov: špenát/ rukola
  • hŕsť lístkov čerstvej mäty
  • mix semiačok (sezamové/slnečnicové/ľanové)
  • olivový olej
  • balsamico
  • soľ, korenie
  • citrón
  • voliteľné: prosciutto

Postup:

  1. Špargľu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici zohrejeme lyžicu oleja a špargľu so štipkou soli, korenia a lyžicou citrónovej šťavy orestujeme asi 10 minút na strednom ohni.
  2. Umyté broskyne nakrájame na mesiačiky a mozzarellu roztrháme alebo nakrájame na kúsky.
  3. V pohári zmiešame 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu balsamica so štipkou soli a korenia a nasekanými lístkami mäty.
  4. Do misy nachystáme umytý špenát alebo rukolu, pridáme orestovanú špargľu, mozzarellu a broskyňu, prípadne kúsky prosciutta. Všetko posypeme semiačkami a zalejeme dressingom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top