To najlepšie indické kura na masle

U nás doma máme indické jedlo veľmi radi. Jeho vôňa a kombinácia korenených chutí nás doslova zahreje na srdci.  Už sme ho skúšali na niekoľko spôsobov, ale nakoniec sa vždy vrátime k tomuto overenému receptu. Jemné kúsky krémového kuraťa ponorené v štedrej dávke lahodnej omáčky. Vždy pripravím celý kotol plný tejto bublajúcej dobroty, ktorá rozvonia celý dom a teším sa, ako nám to vydrží aspoň na týždeň. Neviem ako, ale málo kedy ostane do ďalšieho dňa. A nie je to len tým, že pri varení každé 2 minúty ochutnávam, či je omáčka v poriadku. Minule som návšteve rozdelila všetky porcie v presvedčení, že nám zase ostal prázdny hrniec, keď môj manžel po jedle vstal, že si ide pridať a ja som len žasla ako zo stien hrnca dôkladne naškrabal posledné dve lyžice omáčky a spokojne sa vrátil ku stolu.

Návštevy toto jedlo obľubujú a ja tiež, pretože mi stačia 2 hrnce a spokojnosť mám zaručenú. Už viac krát ste sa ma pýtali na recept, tak som vám ho konečne napísala. Keď ho raz vyskúšate, som si istá, že sa k nemu vrátite znovu.

Nebojte sa korenia ani cesnaku. Tento recept nie je štipľavý. Možno sa pri jedle trošku spotíte, ale verte mi, že to bude stáť za to. Utlmiť tú výraznú chuť, ktorá je na tomto jedle to najlepšie, by bolo naozaj škoda.

Recept na 5 porcií

Ingrediencie:

  • 600g kuracích pŕs nakrájaných na malé kúsky
  • 1 malý kelímok hustého bieleho jogurtu
  • 3 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného na jemno
  • 4 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky korenia garam masala
  • 1 lyžička meltej rasce
  • 1 lyžička kurkumy
  • štipka kajenskej papriky
  • 1 lyžička soli

Omáčka:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa nasekaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
  • 2 cm zázvoru, nastrúhaného na jemno
  • 1 lyžička mletého koriandru (ak máte koriandrové semiačka, tak ich pridajte naraz s cibuľou a nechajte popraskať)
  • 1 a pol lyžičky mletej rasce
  • 1 a pol lyžičky korenia garam masala
  • 1 (400g) konzerva paradajok
  • 200ml paradajkového pyré
  • 1 lyžička soli
  • 180 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica cukru

Postup:

  1. Mäso vložíme do misky a  zmiešame so všetkými ingredienciami. Prikryjeme a necháme aspoň pol hodiny (alebo aj cez noc) marinovať v chladničke.
  2. V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejeme olivový olej a na silnom ohni po várkach mäso opečieme (tak, aby nebolo veľa kúskov naraz). Necháme poriadne opiecť až skoro do spálenia z jednej strany, potom prevrátime. Opakujeme s ďalšou várkou a odložíme nabok.
  3. V tom istom hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a necháme pár minút variť do mäkka na slabšom ohni. Premiešame s prípadnými pripálenými kúskami mäsa, ktoré v hrnci ostali. Potom pridáme cesnak a zázvor a ešte minútu necháme, nakoniec pridáme korenie a povaríme ešte minútu.
  4.  Do hrnca pridáme paradajky a pyré a soľ a na slabom ohni necháme asi 10 minút variť, až kým omáčka trošku nezhustne.
  5. Hrniec odložíme z ohňa a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Potom vrátime na šporák, pridáme mäso, smotanu a cukor a za občasného miešania ešte 10 minút varíme.
  6. Podávame s ryžou, prípadne posypané čerstvým koriandrom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top