Energy guličky s príchuťou Banana bread

Môj obľúbený zdravý snack na pracovný týždeň už poznáte: energy guličky. Už som si ich skúšala namixovať na toľko spôsobov a príchuť Banana bread bola určite jedna z obľúbených. Znovu vám stačí len výkonný mixér a pár ingrediencií a máte na týždeň čo zobať popri práci.

AK by ste chceli skúsiť inú príchuť, recept na kakaovo-orieškové guličky nájdete TU a citrónovo-kokosové zas TU.

Mixér, robot, food processor

Veľmi vám prácu uľahčí dobrý kuchynský robot s väčším výkonom. Zatiaľ najlepší, s ktorým som pracovala je ten, čo má moja mamina ešte od svadby (a už sa nevyrába :D), ale aj ten môj celkom obyčajný to ešte zvládne, len mu treba pomôcť pridaním trošku viac tekutiny. Ak zvažujete kúpu takého mixéra a chcete, aby vám už ostal čo najdlhšie, tak je lepšie trošku zainvestovať, lebo je škoda dať aj 20 eur za mixér, ktorý sa zľakne jedného orieška. Od tých najlacnejších sekáčikových mixérov, čo sa zaseknú aj pri cibuli je to veľký skok k profesionálnym mašinám, čo vám nakrájajú uhorku na 2 rôzne hrúbky či zamiesia cesto a pohybujú sa okolo 400 eur. Sama som si teraz robila prieskum v týchto mixérových vodách, a ak nepotrebujete mixovať obrovské kvantity, tak sa veľmi dobrým kompromisom zdá byť KitchenAid Food Processor s 1,7l objemom. Je veľmi výkonný a vyjde aj o 200 eur menej ako jeho 3 litrový kamoš. S takým mixérom je výroba guličiek naozaj hračka a nemusíte sa báť, že by vám niečo nerozmixoval.

Ak by ste tieto guličky chceli prirpaviť úplne že nazdravo, tak môžete samozrejme vynechať čokoládu, ale ako v mojom banana breade, tak aj v guličkách mi ten sladký čokoládový detail proste treba. Pre lepší pocit môžete použiť výberovú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

Recept na 12 guličiek

Ingrediencie:

  • 1 zrelý banán
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka orieškov (napríklad mandlí)
  • 1 lyžička škorice
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka jemného arašidového masla
  • 1/3 hrnčeka nasekaných kúskov čokolády

Postup:

  1. Do mixéra vložíme najprv oriešky a pár sekúnd ich posekáme na drobnejšie kúsky.
  2. Banán roztlačíme vidličkou na kašu.
  3. Do mixéra pridáme všetko okrem čokolády a mixujeme, až kým nevznikne lepkavá zmes, ktorá drží pokope.
  4. Do zmesi už ručne primiešame čokoládu a môžeme začať tvarovať guličky.
  5. Hotové guličky skladujeme v uzavretej nádobe v chlade najviac 2 týždne alebo ich zmrazíme a vždy vyberieme iba žiadané množstvo pol hodinu pred konzumáciou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top