Ryžové rolky či jarné závitky si môžete naplniť ingredienciami od výmyslu sveta, stačí trošku čerstvej chrumkavej zeleniny, niečo teplé k tomu či už to bude tofu, kura alebo krevety a hlavne nezabudnite na tú správnu omáčku na namáčanie. Arašidová je podľa mňa tá najlepšia voľba.
V tomto rýchlom recepte nájdete kombináciu marinovaného tofu a plátkov kapusty, mrkvy, uhorky a avokáda. Zeleninu si môžete prispôsobiť podľa toho, čo doma nájdete. Pár lístkov čerstvého koriandru závitky len vylepší.
Recept na asi 12 závitkov
Ingrediencie:
- 1 balenie tofu
- 1 stredná ošúpaná mrkva
- 1 avokádo
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1 hrnček nastrúhanej červenej kapusty
- 100 g uvarených tenkých ryžových rezancov
- 12 ks ryžových papierov
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cm nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička medu
- soľ, čierne korenie
- olivový olej
- čerstvý koriander (voliteľné)
Arašidová omáčka
- 4 lyžice jemného arašidového masla
- šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička sójovej omáčky
Postup:
- Uhorku, mrkvu a kapustu umyjeme a nakrájame na tenké chrumkavé pásiky, asi 10 cm dlhé a 0,5 cm hrubé. Avokádo nakrájame na plátky. Tofu z hrubšej strany prekrojíme na 3 plátky a každý potom na úzke pásiky.
- V miske zmiešame marinádu na tofu: sójovú omáčku, sezamový olej, pretlačený strúčik cesnaku, nastrúhaný zázvor, med a štipku soli a korenia a tofu v nej poriadne obalíme a chvíľku necháme odležať.
- Na panvici zohrejeme lyžicu oleja a tofu na strednom ohni opečieme zo všetkých strán.
- Všetky ingrediencie na plnenie vrátane rezancov si nachystáme na tácke. Pripravíme si misu s vodou, tanier prikrytý čistou utierkou a druhý tanier na odkladanie. Ryžové papiere pripravíme podľa návodu na obale. Postupujeme po jednom. Jeden papier vložíme do misy s vodou a keď zmäkne ho preložíme na tanier s utierkou a zatiaľ dáme namočiť nový kus papiera, aby sme ušetrili čas.
- Do stredu vlhkého papiera vložíme trošku z každej ingrediencie, ale neprepĺňame. Na prvom pokuse zistíte, koľko unesie. Najprv zahneme bočné konce do stredu, potom spodný koniec preložíme cez celú plnku a rukami vytvarujeme tesný šúlok, ktorý už len zatočíme smerom hore a tak zabalíme aj vrchný koniec papiera. Takto postupujeme až kým sa nám minie plnka.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na omáčku, ktorú nakoniec rozriedime 2 lyžicami vody, aby sa do nej lepšie namáčalo.
- Rolky podávame ihneď alebo aj studené. Každé sústo namáčame do omáčky.