Jesenná Galetka

Máločo evokuje jeseň tak ako kombinácia jabĺk, škorice a karamelu.

V tomto recepte sa spojili do jedného krehkého, voňavého potešenia. (Lebo kúsok tejto galetky vás naozaj poteší na duši 🙂 ) Galetka je v podstate taká francúzska verzia amerického páju, ale je v niečom jednoduchšia, príjemne nedokonalá alebo môžme povedať autentická. Netreba mať presne vykrojené ani vyvaľkané cesto, surové neuhladené okraje sa od oka poohýbajú – a predsa z toho výjde nie len chutný ale aj estetický výtvor.

Galetka mi vždy navodí takú rustickú atmosféru. Predstavím si, ako ju pečiem v nejakom kamennom dome s veľkou záhradou na francúzskom vidieku. Na bicykli si v košíku doveziem vajíčka, zo stromu natrhám jablká. Proste romantika 🙂 Túto som síce neupiekla v tejto vymyslenej idylke, ale na záhrade u mojej babičky, ktorá od toho nemá veľmi ďaleko. No nie sú tie konáre jablone nádherné, zohýňajúce sa so svojimi darmi úrody až k zemi.

Jablková galetka poliata karamelom
6 porcií

Ingrediencie:
Cesto:
190g hladkej múky
50g kryštáľového cukru
115g tuhého masla nakrájaného na malé kocky
60ml studenej vody

Plnka:
4 jabĺčka, ošúpané a nakrájané na tenké mesiačiky
50g hnedého cukru
2 lyžice hladkej múky
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžičku škorice a pol lyžičky muškátového orieška
zahŕsť orieškov

Karamel:
200g kryštáľového cukru
90g masla izbovej teploty nakrájaného na kocky
120ml smotany na šľahanie
vanilková zmrzlina na podávanie

Postup:
1. V miske zmiešame múku, cukor a štipku soli. Pridáme kúsky masla a prstami ich premiešame s múkou až kým sa nám nevytvorí zmes podobná omrvinkám. Potom pridáme vodu a miešame až kým sa nám nevytvorí celistvé cesto, ktoré drží pokope. Na pomúčnenom povrchu si cesto vypracujeme do gule, ktorú stlačíme do rovného disku a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme v ladničke minimálne 1 hodinu.

2. Karamel si pripravíme tak, že na miernom ohni pri stálom miešaní zohrejeme cukor, až kým sa najprv nespojí do hrudiek a potom neroztopí do tekutého dozlatova sfarbeného karamelu. Len čo sa všetok cukor roztopí opatrne pridáme maslo, ktoré zo začiatku bude trochu prskať. Pozor, aby sme sa nepopálili. Miešame asi 3 minúty, kým sa celé maslo roztopí a spojí s karamelom a následne opatrn epridáme smotanu.

Povaríme ešte asi minútu a odložíme z ohňa. Pridáme pol lyžičky soli, prelejeme do zaváraninovej flaše a necháme vychladnúť.

2. Plnku si pripravíme tak, že všetko zmiešame dokopy tak aby všetky jablká boli pokryté korením.

3. Rúru predhrejeme na 190°C. Pripravíme si plech s papierom na pečenie.

4. Vychladené cesto vyvaľkáme do kruhu s hrúbkou asi 0,5 cm. Nemusí to byť vôbec dokonalý kruh. Pripravíme si ho na plech. Do stredu cesta poukladáme plnku, ale necháme asi 4cm okraj, ktorý potom opatrne po okrajoch plnky prekryjeme. Stred galetky, ktorý nie je prikrytý cestom polejeme 4 lyžicami karamelu a posypeme orieškami. Okraje cesta potrieme vajíčkom a pečieme asi pol hodiny, až kým jablká nebudú bublať aa cesto nebude dozlatova upečené.

5. Podávame poliate karamelom s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Dobrú chuť!

Napíš čo si myslíš

Scroll to top