Korenistý šalát s pečeným karfiolom

Už ste si asi všimli, že mám rada pečenú zeleninu. Narozdiel od tej klasickej grilovanej cukety a paradajok je tento šalát jedinečný svojou korenistou chuťou, ktorú mu pridá indické korenie garam masala. Voňavá a chrumkavá zelenina je potom skvelo zjemnená jogurtovým dresingom a sviežim šalátom.

Toto je už niekoľko rokov môj obľúbený karfiolový recept, inak už ho ani nerobím. Možno ste si všimli, že na fotke namiesto cíceru, ktorý inak vždy používam, je zamiešané niečo trošku viac podlhovasté. Ani som si nevšimla, že som namiesto cíceru zadovážila plechovku fazuliek a zistila som to, až bol karfiol na plechu. Vôbec to ale nevadilo a náhrada úplne v pohode fungovala 🙂

Tento šalát si väčšinou robievam ako hlavné jedlo a zasýti ma len tak bez prílohy. Ak by ste ale chceli plech rozdeliť medzi viacero ľudí alebo len zvýšiť sýtosť porcií, môžete si z neho spraviť takú Buddha bowl a primiešať naberačku quinoi alebo napríklad ryže. Tiež si do celej misky môžete ešte rozdrobiť balkánsky syr.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 1 stredný karfiol
  • A plechovka cíceru
  • 2 lyžičky korenia garam masala
  • 1 lyžička curry korenia
  • olivový olej
  • soľ
  • šalátové listy podľa výberu
  • čerstvá zelenina (uhorka, redkvička, avokádo, cherry paradajky…)
  • biely jogurt
  • 1/2 citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • voliteľná príloha: quinoa, ryža, bulgur, chlebík…
  • balkánsky syr na posypanie

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Karfiol umyjeme a nakrájame na menšie kúsky a poukladáme na plech. Cícer prepláchneme a pridáme ku karfiolu. Celý plech posypeme korením, 1 lyžičkou soli a 2 lyžicami olivového oleja. Poriadne premiešame. Pečieme asi 25 minút, v strede pečenia vareškou zeleninu premiešame.
  2. Ak chceme zo šalátu spraviť sýtejšie jedlo, pripravíme si k nemu prílohu, napríklad takú hnedú ryžu.
  3. Umyjeme a nakrájame čerstvú zeleninu.
  4. Jogurt zmiešame s citrónovou šťavou, lyžicou oleja, pretlačeným cesnakom, soľou a korením.
  5. Do misky naservírujeme upečený karfiol s cícerom a čerstvý šalát (prípadne prílohu) a všetko pokvapkáme jogurtovým dresingom, prípadne posypeme balkánskym syrom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top