Letný šalát s pečenou zeleninou a halloumi

V teplé letné dni mám namiesto ťažkého hutného jedla často chuť len na šalát. Tým ale nemyslím kus ďateliny. Samotné šaláty mi prišli dlho nudné a bez chuti a sama by som si ich nenaservírovala. 

Už dávno som ale zistila, že šalát sa môže sýtosťou aj chuťou vyrovnať hlavnému jedlu, keď sa s ním len trošku pohráme. V mojich šalátoch okrem zelených lístkov väčšinou nájdete nejaké oriešky alebo semiačka, kúsky syra, niekedy vajíčko alebo aj kúsok kuracieho mäsa či lososa a veľmi často aj nejakú pečenú zeleninu. Keď mám šalát ako hlavné jedlo, mám rada, keď je aspoň z časti teplý. No a samozrejme nesmie chýbať dressing.

Grécke halloumi som obajvila asi pred dvomi rokmi a odvtedy sa ním pravideľne odmeňujem. Syr, ktorý sa dá grilovať, ale zároveň sa dá považovať za „zdravý“? Heaven! V tomto recepte ho ale kľudne môžete zameniť za veľmi podobnú fetu alebo napríklad mäkký kozí syr.

Keď ide o pečenie zeleniny, upečiem si takmer čokoľvek. Často ale skončím pri cukete, brokolici, batátoch a cherry paradajkách. V tomto recepte som si ale paradajky nechala čerstvé na osvieženie celého jedla.

Tento šalát sa počítal dokonca aj môjmu mäsožravému manželovi. Ak sa bojíte, že vás nezasýti, vždy si k nemu môžete pridať opečenú žemličku.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie

  • 1 stredná cuketa
  • 1 väčší batát
  • 1 červená cibuľa
  • 1 balenie halloumi
  • hŕsť cherry paradajok
  • baby špenát
  • hrśť opražených mandí nasekaných na drobnejšie kúsky
  • 1 konzerva kúskov tuniaka (voliteľné)
  • sladká paprika
  • mletá rasca
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • šťava z polky citróna
  • 2 lyžice olivového oleja
  • lyžička zmesi bazalky, oregana, rozmarínu
  • soľ a korenie

Postup

  1. Batát ošúpeme, umyjeme a nakrájame na polmesiačiky. V miske ho zmiešame s troškou olivového oleja, soli, korenia, pretlačeného strúčika cesnaku a lyžičkou sladkej papriky a rasce. Rozložíme do 1 vrstvy na plech a dáme piecť 10 minút do rúry predhriatej na 175 stupňov.
  2. Po 10 minútach pridáme cuketu a cibuľu. Cuketu nakájame na tenké plátky a v miske zmiešame so zvyšným cesnakom, troškou oleja, soli a korenia. Cibuľu nakrájame na krúžky. Poukladáme na plech, tak aby sa nič neprekrývalo. Necháme piecť ďalších 10 minút.
  3. Keď už je zelenina skoro hotová, halloumi nakrájame na tenké plátky a ugrilujeme z oboch strán na panvici alebo grile s lyžicou olivového oleja.
  4. Pripravíme si čerstvý šalát: umyté lístky špenátu a cherry paradajky nakrájané na kúsky, do toho pridáme kúsky tuniaka, ak ho používame.
  5. V miske pripravíme dressing zmiešaním jogurtu, citrónovej šťavy, oleja, soli, korenia a byliniek.
  6. Podávame zvlášť alebo zmiešané všetko dokopy poliate dressingom a posypané mandľami, prípadne s opečenou žemličkou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top