V teplé letné dni mám namiesto ťažkého hutného jedla často chuť len na šalát. Tým ale nemyslím kus ďateliny. Samotné šaláty mi prišli dlho nudné a bez chuti a sama by som si ich nenaservírovala.
Už dávno som ale zistila, že šalát sa môže sýtosťou aj chuťou vyrovnať hlavnému jedlu, keď sa s ním len trošku pohráme. V mojich šalátoch okrem zelených lístkov väčšinou nájdete nejaké oriešky alebo semiačka, kúsky syra, niekedy vajíčko alebo aj kúsok kuracieho mäsa či lososa a veľmi často aj nejakú pečenú zeleninu. Keď mám šalát ako hlavné jedlo, mám rada, keď je aspoň z časti teplý. No a samozrejme nesmie chýbať dressing.
Grécke halloumi som obajvila asi pred dvomi rokmi a odvtedy sa ním pravideľne odmeňujem. Syr, ktorý sa dá grilovať, ale zároveň sa dá považovať za „zdravý“? Heaven! V tomto recepte ho ale kľudne môžete zameniť za veľmi podobnú fetu alebo napríklad mäkký kozí syr.
Keď ide o pečenie zeleniny, upečiem si takmer čokoľvek. Často ale skončím pri cukete, brokolici, batátoch a cherry paradajkách. V tomto recepte som si ale paradajky nechala čerstvé na osvieženie celého jedla.
Tento šalát sa počítal dokonca aj môjmu mäsožravému manželovi. Ak sa bojíte, že vás nezasýti, vždy si k nemu môžete pridať opečenú žemličku.
Recept na 4 porcie
Ingrediencie
- 1 stredná cuketa
- 1 väčší batát
- 1 červená cibuľa
- 1 balenie halloumi
- hŕsť cherry paradajok
- baby špenát
- hrśť opražených mandí nasekaných na drobnejšie kúsky
- 1 konzerva kúskov tuniaka (voliteľné)
- sladká paprika
- mletá rasca
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml bieleho jogurtu
- šťava z polky citróna
- 2 lyžice olivového oleja
- lyžička zmesi bazalky, oregana, rozmarínu
- soľ a korenie
Postup
- Batát ošúpeme, umyjeme a nakrájame na polmesiačiky. V miske ho zmiešame s troškou olivového oleja, soli, korenia, pretlačeného strúčika cesnaku a lyžičkou sladkej papriky a rasce. Rozložíme do 1 vrstvy na plech a dáme piecť 10 minút do rúry predhriatej na 175 stupňov.
- Po 10 minútach pridáme cuketu a cibuľu. Cuketu nakájame na tenké plátky a v miske zmiešame so zvyšným cesnakom, troškou oleja, soli a korenia. Cibuľu nakrájame na krúžky. Poukladáme na plech, tak aby sa nič neprekrývalo. Necháme piecť ďalších 10 minút.
- Keď už je zelenina skoro hotová, halloumi nakrájame na tenké plátky a ugrilujeme z oboch strán na panvici alebo grile s lyžicou olivového oleja.
- Pripravíme si čerstvý šalát: umyté lístky špenátu a cherry paradajky nakrájané na kúsky, do toho pridáme kúsky tuniaka, ak ho používame.
- V miske pripravíme dressing zmiešaním jogurtu, citrónovej šťavy, oleja, soli, korenia a byliniek.
- Podávame zvlášť alebo zmiešané všetko dokopy poliate dressingom a posypané mandľami, prípadne s opečenou žemličkou.