Tekvicové scones jemné ako obláčik

Tak toto je moja úple najobľúbenejšia tekvicová alebo vôbec jesenná sladkosť. Každoročne sa k tomuto receptu o tomto čase vrátim a okrem toho, že mi rozvonia celú kuchyňu, pripomenie mi to, čo mám na tomto období tak rada. Keď tieto scones upečiem, také jemné, rozplývajúce sa na jazyku, s výraznou chuťou jesene, korenia a sladkosti, najradšej by som ich všetky zjedla sama. Ale keďže mi tak veľmi chutia, chcem, aby ich každý ochutnal, tak nakoniec aspoň polovicu rozdám a zvyšok si s pohárom mlieka alebo čaju pomaly vychutnám s v mojej útulnej jesennej náladičke.

To, že keď nimi niekoho ponúknem len počúvam prirovnania k oblakom hovorí za všetko.

Z receptu vyjde 8 veľkých trojuholníkov, ale môžete ich nakrájať aj na menšie kúsky a vyrobiť viac porcií.

Ak si budete pripravovať tekvicové pyré len kvôli tomuto receptu, rovno si ho pripravte viac do zásoby a po menších množstvách zamrazte. Scones si potom môžete upiecť kedykoľvek na nich dostanete chuť.

Recept na 8ks

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 lyžička škorice
  • ¾ lyžičky mletého klinčeka
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • ak máte doma náhodou zmes korenia na perníčky, môžte ju v kľude použiť namiesto predošlých 4 bodov
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 115g masla, nakrájaného na kocky
  • pol hrnčeka tekvicového pyré RECEPT TU
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 vajíčko

Poleva – pomer cukru a mlieka podľa toho, akú nepriesvitnú ju chceme

  • Biela poleva: 1 hrnček práškového cukru a 2 lyžice mlieka
  • Hnedá poleva: 1 hrnček práškového cukru, 1/2 lyžičky perníčkovej zmesi, 2 lyžice mlieka

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na plech si pripravíme papier.
  2. Vo veľkej miske zmiešame múku s cukrom, korením, soľou, práškom do pečiva a sódou. Pridáme kocky masla a pomocou prstov ich s múkou vypracujeme až do podoby omrviniek.
  3. V inej miske zmiešame pyré, mlieko a vajíčko. Tekutú zmes vylejeme do suchej a pomocou gumennej stierky cesto miešame až kým sa nespojí.
  4. Na pomúčnenom povrchu cesto ešte trochu zamiesime, kým úplne nedrží pokope. Vyvaľkáme ho do štvorca cca 20x20cm asi 2 cm hrubého.
  5. Nožíkom (alebo krájačkou na pizzu) cesto rozrežeme na polovicu po dĺžke a na polovicu po výške – čiže máme 4 malé štvorce – a každý z nich ešte rozdelíme na 2 trojuholníky. Uložíme ich na plech a pečieme asi 12 minút. Necháme ich chvíľu vvychladnúť.
  6. Zatiaľ si pripravíme polevy. Stačí v miske zmiešať ingrediencie a následne každý scone polejeme najprv bielou polevou a potom lyžičkou pokvapkáme korenenou polevou. Necháme, aby sa poleva usadila a podávame.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top