Tak toto je moja úple najobľúbenejšia tekvicová alebo vôbec jesenná sladkosť. Každoročne sa k tomuto receptu o tomto čase vrátim a okrem toho, že mi rozvonia celú kuchyňu, pripomenie mi to, čo mám na tomto období tak rada. Keď tieto scones upečiem, také jemné, rozplývajúce sa na jazyku, s výraznou chuťou jesene, korenia a sladkosti, najradšej by som ich všetky zjedla sama. Ale keďže mi tak veľmi chutia, chcem, aby ich každý ochutnal, tak nakoniec aspoň polovicu rozdám a zvyšok si s pohárom mlieka alebo čaju pomaly vychutnám s v mojej útulnej jesennej náladičke.
To, že keď nimi niekoho ponúknem len počúvam prirovnania k oblakom hovorí za všetko.
Z receptu vyjde 8 veľkých trojuholníkov, ale môžete ich nakrájať aj na menšie kúsky a vyrobiť viac porcií.
Ak si budete pripravovať tekvicové pyré len kvôli tomuto receptu, rovno si ho pripravte viac do zásoby a po menších množstvách zamrazte. Scones si potom môžete upiecť kedykoľvek na nich dostanete chuť.
Recept na 8ks
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/3 hrnčeka hnedého cukru
- 1 lyžička škorice
- ¾ lyžičky mletého klinčeka
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky muškátového orieška
- ak máte doma náhodou zmes korenia na perníčky, môžte ju v kľude použiť namiesto predošlých 4 bodov
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 115g masla, nakrájaného na kocky
- pol hrnčeka tekvicového pyré RECEPT TU
- 3 lyžice mlieka
- 1 vajíčko
Poleva – pomer cukru a mlieka podľa toho, akú nepriesvitnú ju chceme
- Biela poleva: 1 hrnček práškového cukru a 2 lyžice mlieka
- Hnedá poleva: 1 hrnček práškového cukru, 1/2 lyžičky perníčkovej zmesi, 2 lyžice mlieka
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na plech si pripravíme papier.
- Vo veľkej miske zmiešame múku s cukrom, korením, soľou, práškom do pečiva a sódou. Pridáme kocky masla a pomocou prstov ich s múkou vypracujeme až do podoby omrviniek.
- V inej miske zmiešame pyré, mlieko a vajíčko. Tekutú zmes vylejeme do suchej a pomocou gumennej stierky cesto miešame až kým sa nespojí.
- Na pomúčnenom povrchu cesto ešte trochu zamiesime, kým úplne nedrží pokope. Vyvaľkáme ho do štvorca cca 20x20cm asi 2 cm hrubého.
- Nožíkom (alebo krájačkou na pizzu) cesto rozrežeme na polovicu po dĺžke a na polovicu po výške – čiže máme 4 malé štvorce – a každý z nich ešte rozdelíme na 2 trojuholníky. Uložíme ich na plech a pečieme asi 12 minút. Necháme ich chvíľu vvychladnúť.
- Zatiaľ si pripravíme polevy. Stačí v miske zmiešať ingrediencie a následne každý scone polejeme najprv bielou polevou a potom lyžičkou pokvapkáme korenenou polevou. Necháme, aby sa poleva usadila a podávame.