Dekadentné orieškové brownies

Tieto brownies majú zvonku chrumkavú škrupinku a kúsky orieškov, ale vo vnútri sú mäkkučké a plné čokolády. Sladká chuť je vyvážená mierne sladným nádychom pri každom kúsku. Najlepšie chutia s kopčekom zmrzliny a vodopádom slaného karamelu.

Na tomto recepte je krásne, ako ho môžete gradovať. Začnete s klasickými brownies a pridáte oriešky. Druhý level bude posypať ich zrniečkami soli a vytvoriť tak trošku iný prekvapivý efekt. Ďalší level bude poliať ich karamelom – každé sústo bude teda chutiť ako slaný karamel. No a úplne že bombastická kombinácia je vanilková zmrzlina a druhá vrstva karamelu.

Tip: Podávajte brownies horúce a nechajte, aby sa zmrzlina postupne začala topiť. Celá táto kolapsujúca kôpka navzájom zmiešaných chutí pôsobí nie len provokačne (na vaše slinky), ale aj úžasne dekadentne. Pre každého nadšenca jedla či umenia to je radostný pohľad. Ja som si fotenie tohto údivu užila rovnako ako nasledovnú konzumáciu:) Nevedela som prestať fotiť, kým mi zo zmrzliny neostal len vanilkový bazén.

Recept na 9 štvorcov

Ingrediencie:

  • 3 vajíčka
  • 100g čokolády na varenie
  • 100g mliečnej čokolády
  • 115g masla
  • 3 lyžice kakaa
  • 200g hnedého cukru
  • 120g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky hrubozrnnej soli
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • hrsť orieškov

Postup:

  1. Plech o rozmeroch 25x25cm vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 175°C a mriežku umiestnime v hornej tretine.
  2. Čokoládu nasekáme na kúsky a spolu s maslom ju vložíme do plechovej alebo sklenenej misky a roztopíme vo vodnom kúpeli. V menšom hrnci necháme na slabom ohni bubliknovať vodu a misku s čokoládou položíme nad tento hrniec. Ideálne by mala byť väčšia ako priemer hrnca a spodok misky by sa nemal dotýkať vody. Miešame, až kým sa čokoláda neroztopí. Premiešame s maslom a pridáme kakao. Misku odložíme bokom.
  3. Vo väčšej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom a následne primiešame čokoládovú zmes. Nakoniec primiešame múku, sódu a soľ. Cesto vylejeme do formy a posypeme orieškami, prípadne troškou hrubozrnnej soli. Pečieme asi 30 minút. Aj keby sa vám zdalo cesto nedopečené, pri vychladnutí stuhne.
  4. Podávame nakrájané na kocky, so zmrzlinou a karamelovou omáčkou alebo len tak samé.
  5. Recept na karamelovú omáčku nájdete tu.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top