Krémové cestoviny, plné horúcej omáčky, roztápajúceho sa syra a voňavých byliniek, to je pre mňa to, čomu sa hovorí „comfort food“.
Keď je základom omáčky dávka dobrej zeleniny, ktorú ani ten mäsožrút v konečnom stave nespozná a navyše má takú krásnu výraznú farbu a chutí ako jeseň, tak je to radosť na tanieri.
Keď už ste pripravili polievku, rizoto a stále vám ostala pečená tekvica alebo zamrazené pyré, táto tento recept na cestovinovú omáčku vám padne presne vhod.
Cestoviny si väčšinou vyberám celozrné. Tento krát som v našich farmárskych potravinách narazila na tieto celozrné hrachové slovenskej výroby. Na fotke jedlu dodávajú ten zelený odtieň, ku ktorému sa pridajú lístky špenátu. Raz za čas si ale doprajem aj tie klasické.
V lete som na trhu objavila čerstvú šalviu a odvtedy mi krásne rozvoniava balkón. Veľmi sa z nej teším, lebo som už veľa krát videla niekoho použiť čerstvé lístky šalvie na ochutenie jedla, opražené do chrumkava v oleji, v ktorom sa potom všetky ingrediencie navoňajú. Ak šalviu nemáte, môžete použiť túsušenú alebo ju vymeniť za rozmarín či úplne vynechať.
Recept na 4 porcie
Ingrediencie:
- 4 porcie cestovín
- 1 menšia tekvica hokkaido/ 2 hrnčeky tekvicového pyré
- olivový olej
- 1 menšia cibuľa nasekaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
- štipka muškátového orieška
- 1 lyžička tymiánu
- štipka kajenskej papriky
- 100ml smotany na varenie
- 100g mäkkého kozieho syra (alebo smotanovej nátierky/lučiny/ syrokrému)
- hŕsť baby špenátu
- 150g parmezánu
- podľa možnosti: sušená alebo čerstvá šalvia
- hŕsť vlašských orechov
Postup:
- Ak máme vopred pripravené tekvicové pyré alebo kúsky tekvice tak si oddelíme asi 2 hrnčeky. Ak máme surovú tekvicu, tak ju najprv nakrájame, očistíme od semiačok a predpečieme asi 25 minúť pri 180 stupňoch. Potom oddelíme dužinu od hôry a nakrájame na kocky.
- V hrnci alebo hlbokej panvici na oleji osmažíme cibulku do jemna, pridáme cesnak a korenie a necháme ešte minútu. Ak máme čerstvú šalviu, tak ju môžeme opražiť do chrumkava spolu s cibuľou a potom vybrať – odložiť na servírovanie. Potom pridáme kúsky opečenej tekvice alebo pyré, všetko premiešame a necháme ešte asi 2 minúty nasiaknuť všetko korenie.
- Medzitým dáme variť cestoviny.
- Tekvicu zalejeme 1/2 hrnčeka vody a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Malo by vzniknúť pomerne husté pyré. Do toho prilejeme smotanu a privedieme k varu. Nakoniec primiešame mäkký syr a špenát. Omáčku ochutnáme a prisolíme/prikoreníme podľa chuti. Ak sa nám zdá príliš hustá, môžeme ju trošku rozriediť vodou z cestovín. Polovicu parmezánu primešame do omáčky, zvyšok si necháme na servírovanie.
- Uvarené cestoviny pridáme do hrnca s omáčkou a poriadne ich v omáčke obalíme.
- Na panvici opražíme nasekané vlašské oriešky. Cestoviny podávame posypané parmezánom a orieškami.