Sezamové sušienky s čokoládou (vegan friendly)

V poslednej dobe som si veľmi obľúbila tahini. Pred tým mi bolo známe len ako tá orientálna ingrediencia, ktorá sa pridáva do hummusu. Teraz si touto sezamovou omáčkou polievam ovsenú kašu, obložený chlebík, robím z nej šalátový dressing a skúšam ju pridávať aj do pečenia. 

V týchto sušienkach tahini spoznáte pod krémovou a jemne orieškovou príchuťou pripomínajúcou arašidové maslo. Aby toho sezamu nebolo málo, sušienky sú v ňom aj pekne do chrumkava obalené.

Aj keď to na hotovom produkte nie je vôbec poznať, tieto sušienky sú úplne vegan friendly. Komu kravské mlieko nevadí, si ho kľudne môže zameniť za to rastlinné. Ak nezoženiete kardamón, skúste napríklad škoricu alebo muškátový oriešok.

Recept na 12 sušienok

Ingrediencie:

  • 55g kokosového oleja izbovej teploty
  • 60g tahini
  • 75g hnedého cukru
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • 2 lyžice rastlinného mlieka
  • 85g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky kardamónu
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • štipka soli
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 80g (vegan) čokolády nasekanej na kúsky
  • 3 lyžice sezamových semiačok
  • podľa chuti: lyžička hrubozrnnej soli

Postup:

  1. Do misy vložíme olej, tahini a cukor a mixérom ich vyšľaháme počas niekoľkých minút do krémovej zmesi. Postupne pridáme aj mlieko.
  2. V inej miske zmiešame múku, kardamón, škrob, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  3. Suchú zmes mixérom primiešame do tekutej. Potom prisypeme čokoládu a už iba vareškou premiešame. Cesto vložíme na pol hodiny do chladničky.
  4. Rúru predhrejeme na 175°C a plech vystelieme papierom na pečenie. Do misky si pripravíme sezamové semiačka na obalovanie.
  5. Vychladené cesto vyberieme z chladničky a postupne z neho rukami vytvarujeme guličky s priemerom asi 3cm. Každú guličku obalíme v sezame a poukladáme na plech aspoň 4cm od seba. Podľa chuti ich môžeme ešte posypať troškou hrubozrnnej soli. Pečieme asi 12 minút. Okraje by sa mali sfarbiť do hneda a stred by mal pôsobiť stále mäkko. Necháme na plechu vychladnúť a stuhnúť.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top