Už ako malú ma fascinovalo vyrábanie nanukov. Vtedy som si len zapichla lyžičku do pribináčika a na pár hodín ho skryla do mraziaku a potom sa spokojne vytešovala z môjho zmrznutého výtvoru. Takže vôbec nevadí, ak nevlastníte formičky na nanuky. Poslúži vám aj obyčajný kelímok od jogurtu:)
Domáce nanuky, ale nie sú o tom, že ste si zabudli kúpiť zmrzlinu a tak si ju vyrobíte z toho, čo sa dá. Okrem toho detského až pokusného čara, ktoré je súčasťou prípravy, najväčšia výhoda takýchto nanukov je podľa mňa to, že presne viete, čo ste si do nich zamiešali. A teda ak chcete zdravý ovocný nanuk bez cukru, môžete sa spoľahnúť, že tam žiadny pridaný cukor nebude. Ak si tam naopak chcete primiešať nutellu či prisypať oreo alebo si ukuchtiť dospelácky koktejlový nanuk, je to úplne na vás.
Nanuky, ktoré som pre vás pripravila sú tou zdravšou variantou, ale to len preto, že melón je sám o sebe taký dobrý, že mu žiadny cukor netreba. A predsa som s ním rozmixovala aj pár jahôd, pre ešte ovocnejšiu chuť. Kľudne ich ale môžete vynechať. Kombinácia sviežeho melónu a krémového gréckeho jogurtu nie len dobre chutí, ale aj na nanukoch vytvorí krásne vrstvy. Ak by ste si chceli vytvoriť ešte väčší melónový efekt, môžete nakoniec pridať vrstvu rozmixovaného kiwi. Ak nájdete nejakú malinu či černicu, hoďte pár do už tak plných formičiek a uvidíte, ako krásne to bude na zamrznutom nanuku pôsobiť.
Recept na cca 10 nanukov
Ingrediencie:
- 250g melónu
- hŕsť jahôd
- 150 gréckeho jogurtu
- lyžica medu
- 1 limetka
- čerstvé černice/maliny/kiwi
- formičky na nanuky a paličky
Postup:
- Z melónu vyberieme všetky semiačka, čo len pôjdu a so šťavou z polovice limetky a jahodami ho rozmixujeme na jemnú dreň. Melónovú zmes potom porozlievame do asi polovice nanukových formičiek.
- V čistom mixéri potom rozmixujeme grécky jogurt s medom a šťavou zo zvyšku limetky. Môžeme pridať aj to kiwi a trošku sa nám jogurt sfarbí do zelena. Jogurtovou zmesou potom doplníme formičky.
- Do formičiek opatrne vložíme paličky tak, aby stáli v strede a do každej formy ešte napcháme jednu alebo dve čerstvé černice či maliny.
- Môžeme dať mraziť – najlepšie cez noc.