Čajový koláč s lesným ovocím a orieškami

Jednoduchý čajový koláč plný ovocia patrí k letu. Do mojej verzie som skryla zmes lesného ovocia, ale cesto bude určite chutiť v výborne s akýmkoľvek šťavnatým ovocím, ktoré sa doma nájde. Tento typ koláča najradšej podávam s hrnčekom kávy či čierneho čaju na zapitie a lyžicou krémového jogurtu alebo zmrzlino. Určite poteší aj pár kúskov čerstvého ovocia navyše.

 

Recept

Ingrediencie:

  • 120 g masla izbovej teploty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • 130 g kyslej smotany
  • 1 lyžička rumu/rumovej arómy
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • 170 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • hrnček jahôd a malín (alebo iného ovocia – čestvého aj mrazeného)
  • 60 g pistácií alebo iných orieškov nasekaných na drobné kúsky

Posýpka:

  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice cukru
  • 2 lyžice ovsených vločiek
  • 2 lyžice roztopeného masla
  • ½ lyžičky škorice

Postup:

  1. Pripravíme si okrúhlu formu na tortu s priemerom asi 23 cm. Spodok vystelieme papierom na pečenie a okraj vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 175 °C. 
  2. Vo veľkej mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajíčka, smotanu, rum, vanilkový cukor a pomarančovú kôru a znovu mixérom premiešame.
  3. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. Múčnu zmes prisypeme do veľkej misy a pomaly premiešame na hladké cesto, ktoré vylejeme do formy.
  4. Ak používame čerstvé jahody, nakrájame ich na menšie kúsky a so zvyškom ovocia ich poukladáme a trošku vtlačíme do cesta.
  5. V miske zmiešame ingrediencie na posýpku, ktorá bude trošku pripomínať hustú pastu. Roztrúsime ju po povrchu koláča.
  6. Koláč pečieme asi 35 minút. Skontrolujeme špajdľou, či je dopečený aj v strede a necháme vychladnúť.
  7. Podávame poprášené práškovým cukrom, najlepšie s lyžicou hustého jogurtu.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top