Jednoduchý čajový koláč plný ovocia patrí k letu. Do mojej verzie som skryla zmes lesného ovocia, ale cesto bude určite chutiť v výborne s akýmkoľvek šťavnatým ovocím, ktoré sa doma nájde. Tento typ koláča najradšej podávam s hrnčekom kávy či čierneho čaju na zapitie a lyžicou krémového jogurtu alebo zmrzlino. Určite poteší aj pár kúskov čerstvého ovocia navyše.
Recept
Ingrediencie:
- 120 g masla izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- 130 g kyslej smotany
- 1 lyžička rumu/rumovej arómy
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 170 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- hrnček jahôd a malín (alebo iného ovocia – čestvého aj mrazeného)
- 60 g pistácií alebo iných orieškov nasekaných na drobné kúsky
Posýpka:
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice ovsených vločiek
- 2 lyžice roztopeného masla
- ½ lyžičky škorice
Postup:
- Pripravíme si okrúhlu formu na tortu s priemerom asi 23 cm. Spodok vystelieme papierom na pečenie a okraj vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 175 °C.
- Vo veľkej mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajíčka, smotanu, rum, vanilkový cukor a pomarančovú kôru a znovu mixérom premiešame.
- V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. Múčnu zmes prisypeme do veľkej misy a pomaly premiešame na hladké cesto, ktoré vylejeme do formy.
- Ak používame čerstvé jahody, nakrájame ich na menšie kúsky a so zvyškom ovocia ich poukladáme a trošku vtlačíme do cesta.
- V miske zmiešame ingrediencie na posýpku, ktorá bude trošku pripomínať hustú pastu. Roztrúsime ju po povrchu koláča.
- Koláč pečieme asi 35 minút. Skontrolujeme špajdľou, či je dopečený aj v strede a necháme vychladnúť.
- Podávame poprášené práškovým cukrom, najlepšie s lyžicou hustého jogurtu.