Čokoládová saláma

Viem, že tento recept vôbec neznie tak rozprávkovo a útulne, ako by sme si na Vianoce priali, ale čo už z toho, k Vianociam odteraz patrí aj saláma a nakoniec, hlavne, že chutí. Myslím, že každý nájde nejakého blízkeho, koho takáto čokoládová saláma pobaví aj poteší. Ja sa ju chystám darovať môjmu tatinovi a som zvedavá na jeho reakciu, až zistí, že namiesto kusu mäsa dostal vlastne čokoládu. Jedno ale viem, určite sklamaný nebude. Čokoládu si drží v tajných zásobách vo svojej pracovni, odkedy sa len pamätám.

Tento recept je veľmi jednoduchý, nemusí sa piecť a v mrazničke vám stuhne do pol hodiny. Okrem svojho vtipného výzoru si ma získal kombináciou čokolády a sušienok – tie som si zamilovala, len čo som ich prvý krát ochutnala pokope (Hello, orion sandwich, ktorý rozdávali zadarmo v Bojniciach a dnes sa už nevyrába).

Ak chcete niekoho čo najlepšie nachytať, dajte si špeciálne záležať na rolovaní čokoládovej plnky do fólie, aby sa vám nevytvorili bubliny vzduchu a povrch hotovej salámy bol naozaj jemne rovný. Potom stačí zapracovať na špagátovej technike, aby výsledok bol naozaj na nepoznanie.

Recept na 2 salámy

Ingrediencie:

  • 300g čokolády (čím lepšiu a kvalitnejšiu použijeme, tým bude lepšie chutiť)
  • 100g masla nakrájaného na kocky
  • 200g sušienok (kľudne kombinácia maslových a karamelových)
  • 100g pistácií
  • 1 lyžica vanilkovej esencie alebo aj obľúbeného likéru
  • 2 lyžice mlieka
  • práškový cukor
  • špagát
  • potravinárska fólia
  • môžeme pridat aj trošku strúhaného kokosu podľa chuti

Postup:

  1. Pripravíme si všetky ingrediencie. Sušienky nalámeme na drobné kúsočky.
  2. Čokoládu s maslom roztopíme v miske nad vodnou parou na jemnú hustú zmes. Nakoniec pridáme mlieko a vanilku, prípadne likér.
  3. V mise zmiešame sušienky, orechy, keď tak aj kokos a primiešame čokoládu.
  4. Nachystáme si 2 obdĺžniky potravinárskej fólie a zmes rozdelíme na 2 dlhé kôpky do stredu fólie. Opatrne fóliu natesno zavinieme okolo celej kôpky, tak aby nám vznikol tvar podobný saláme. Z koncov fóliu zatiahneme a zakrútime a salámu poriadne pogúľame po rovnom povrchu, kým nebude pravidelne rozložená a do hladka vyrovnaná. Odložíme do mrazničky.
  5. Tuhú salámu vyberieme z fólie, obalíme v práškovom cukre a nakoniec okolo nej uviažeme špagátik. Podávame nakrájané na koliečka.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top