Švédske šafránové uzlíky sv. Lucie

Už ste si možno všimli, že ma škandinávska kuchyňa veľmi inšpiruje svojimi mäkkučkými a korenenými klasikami. Na tieto žlté uzlíky alebo Lussekatter (Luciine mačky, pretože pripomínajú skrútený mačací chvost) či Lussebullar (Luciine buchtičky) som prvý krát objavila kedysi dávno v predvianočnom čase v Ikei. Očarili ma svojou zlatou farbou, pampúšikovou jemnosťou a celkovým útulným vzhľadom. Až neskôr som zistila, že sú tradičným pečivom podávaným práve 13. decembra na sviatok sv. Lucie, ktorý je v Švédsku oslavovaný aj ako sviatok svetla a zahŕňa celý sprievod tradícií a kostýmov. Jedným z nich sú práve tieto utešené buchtičky. 

Tú krásnu farby získali vďaka šafránu a dozdobené sú hrozienkami, ale inak sú to klasické mäkkučké buchtičky bez nejakej plnky či špeciálnej chuti. To najväčšie čaro je v ich trpezlivej výrobe a vianočnej atmosfére. Sama som si ich vychutnala s maslom a medom.

Recept na cca 16 uzlíkov

Ingrediencie:

  • 85 g masla izbovej teploty
  • asi 2,5g šafránu (polovica balíčku) rozdrveného na prášok a zmiešaného s 1/2 lyžičku vody
  • 525 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajíčko (+ 1 vajíčko na potretie pred pečením)
  • 100 g kryštáľového cukru (plus extra na posypanie)
  • 7 g instantného droždia
  • hŕsť zlatých hrozienok (podľa toho, či chceme pridať aj do cesta alebo len ozdobiť na vrch – na zdobenie stačí 32 hrozienok)
  • 1 lyžička mletého kardamónu

Postup:

  1. Mlieko zmiešame s cukrom v menšom hrnci a zohrejeme tak, aby nebolo príliš horúce a neparilo sa z neho.
  2. Na mixéri si nastavíme hákový nástavec a do misy vložíme múku, soľ, kardamón a droždie, prípadne hŕsť hrozienok, ak používame a všetko zľahka premiešame.
  3. Kým mixujeme na pomalej rýchlosti, po častiach pridávame teplé mlieko, potom vajíčko a nakoniec aj šafrán rozpustený vo vode.
  4. Rýchlosť mixovania zvýšime a po kockách postupne pridáme všetko maslo. Mixujeme ešte pár minút, až kým cesto nebude držať pokope a nelepiť sa na okraj misy.
  5. Nachystáme si čistú misu, ktorú potrieme olejom a vložíme do nej hotové cesto, prikryjeme utierkou a na hodinu odložíme na teplé miesto. Po zdvojnásobení objemu cesto ešte trošku pomiesime a rozdelíme ho na 16 rovnakých častí.
  6. Na pomúčnenom povrchu z každého kúsku cesta vyvaľkáme dlhého a tenkého hada (ako z plastelíny) – takého dlhého, ako sa podarí. Zatočíme ho do písmena S a postupne konce stáčame smerom dovnútra, až kým nám nevzniknú 2 slimáky na oboch koncoch. Odložíme na papierom vystlatý plech a opakujeme so zvyšným cestom. Na jeden plech ich rozložíme asi 8 kusov s medzerami medzi sebou a prikryté utierou ich ešte na 30 minút necháme na teplom mieste. Rúru zatiaľ vyhrejeme na 200°C.
  7. Pred pečením uzlíky potrieme jemnou vrstvou rozmiešaného vajíčka s lyžicou vody a posypeme kryštáľovým cukrom (v Švédsku sa pri kysnutých buchtičkách často používa perličkový cukor na posypanie, ak ho máte k dispozícii, odporúčam). Do stredu slimákov vložíme jedno hrozienko. Pečieme asi 8 minút. (Sledujeme, aby sa veľmi nespiekli.)
  8. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top