Čučoriedky sú moja obľúbená prísada do pečienia. Aj preto tu nájdete čučoriedkové recepty od výmyslu sveta. Tieto scones mám zo všetkých najradšej (aj keď to by som možno povedala aj o tých zvyšných). Nechýba im ani ten najlepší čučoriedkový parťák: citrón!
Nájdete tu aj viacero receptov na scones. Okrem toho, že sú jednoduché na prípravu, mám ich rada, pretože sú plné chuti samé o sebe – vôbec nie suché ako niektoré iné pečivá a môžeš ich jesť ako dezert, raňajky, či len tak ku káve a čaju. Tieto čučoriedkové scones sú takou oslavou leta, šťavnaté, chrumkavé a jemne kyselkavé.
Recept na 8 scones
Ingrediencie:
- 240g hladkej múky
- 75g kryštáľového cukru
- 2 a pol lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- kôra z jedného citróna
- 115g studeného masla
- 120ml smotany na šľahanie
- 1 vajíčko
- 1 hrnček čučoriedok
Poleva:
- 120g práškového cukru
- 3 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
- Predhrejeme rúru na 200°C, mriežku uložíme do strednej polohy a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a citrónovú kôru. Maslo si buď nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky, ktoré potom prstami alebo vidličkou poprepájame so sypkou zmesou až kým sa nebude podobať na omrvinky.
- V menšej miske vyšľaháme vajíčko so smotanou a zmes vlejeme do veľkej misy. Vareškou všetko premiešame, aby nám vzniklo vlhké cesto. Čučoriedky v miske zmiešame s troškou múky, aby sa v nej obalili a toľko nefarbili a opatrne ich primiešame do cesta.
- Pomúčnime si ruky a opatrne spojíme vlhké cesto do gule a prenesieme ho na pomúčnenú plochu. Pokryjeme ho dostatočným množstvím múky, aby sa príliš nelepilo a vytvoríme z neho asi 2 cm hrubý kruh, ktorý pomúčneným nožom rozkrájame na 8 kúskov (Najprv na 4 a potom každý ešte na polovicu).
- Vzniknú nám trojuholníčky, ktoré opatrne preložíme na plech s medzerami medzi sebou a necháme piecť asi 25 minút.
- Koláčiky po upečení necháme trochu vychladnúť a zatiaľ si vyrobíme polevu zmiešaním citrónovej šťavy a práškového cukru. Čím viac cukru pridáme, tým bude hustejšia a teda aj menej priesvitná. Lyžičkou polevu pofŕkame na koláčiky a môžeme podávať ešte za tepla alebo po vychladnutí.