Jablková bábovka s javorovou polevou

Niekedy mám náladu na zložité krémové dezerty, a inokedy dostanem zas chuť na obyčajnú bábovku. Všetko zmiešané v miske a vyliate do tej známej formy.

Je niečo útulné na tomto jednoduchom koláči, ktorý bol znakom pohostinnosti už u našich babičiek. Na bábovke mám rada, že sa dá pripraviť na nekonečne veľa spôsobov. A teda dnes tu máme túto jesennú, s kúskami jabĺk, voňavú po škorici a sladkú po javorovom sirupe.

Myslím, že samotná príprava tohto jednoduchého, ale veľmi chutného koláčika vás naladí na jesennú náladu. Pustite si pokojný playlist a na chvíľu si užite pomalú prácu vašich rúk, šúpanie jabĺk, jemné miešanie cesta a nakoniec si odkrojte kúsok hotového produktu a vychutnajte si ho s hrnčekom čaju.

Recept na bábovku

Ingrediencie:

  • 320g hladkej múky
  • 50g mletých mandlí (alebo orieškovej zmesi do plniek)
  • 3 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • štipka soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 malý kelímok (120g) hustého bieleho jogurtu
  • 300ml slnečnicového oleja
  • 3 vajíčka
  • 200g hnedého cukru
  • 3 menšie jablká, ošúpané a nakrájané na malé kocky

Poleva:

  • 4 lyžice jemného tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice javorového (alebo iného) sirupu
  • Oriešky na ozdobu

Postup:

  1.  Rúru predhrejeme na 170 °C. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. V mise zmiešame múku, sódu, soľ a korenie.
  3. V menšej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom, pridáme jogurt a olej a poriadne premiešame.
  4. Tekutú zmes vlejeme do veľkej misy s múkou a vareškou opatrne premiešame krúživými pohybmi. Nakoniec jemne primiešame aj kúsky jabĺk.
  5. Zmes vylejeme do bábovkovej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme okolo 1 hodiny. Špajdľou otestujeme, či je bábovka upečená aj v strede a prípadne necháme piecť ďalších 10 minút. Ak sa vám bude zdať, že sa z vrchnej strany rýchlo opiekla, prikryte ju počas zvyšného pečenia alobalom.
  6. Upečenú bábovku necháme trošku vychladnúť a následne ju prevrátime na servírovací tanier.
  7. V miske si zmiešame polevu. Ak sa zdá príliš tuhá, pridáme viac sirupu. Lyžicou ju poroztierame po vychladnutej bábovke a ozdobíme orieškami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top