Jablkový chrumkáčik s vanilkovým pudingom

 

Popri všetkých sofistikovaných dezertoch, ktoré obnášajú detailné postupy prípravy a skladajú sa z dychberúcich krémov a vrstiev, je tu jeden koláč, ktorý je taký jednoduchý, že hádam si ani nemusíme zapísať recept. Pár skromných surovín, naservírovaných v nedokonalých kôpkach – a predsa je to jeden z najlahodnejších koláčov. Útulný ako jesenné poobedie. To, čo sa stane, keď zmiešame jablká, škoricu a trošku cukru a zapečieme ich s ovsenou posýpkou je poézia.

Chrumkáčik do našej rodiny priniesla moja babička. Niekto jej poradil recept a tak jedného dňa položila do stredu stola misu plnú sladučkých škoricových jabĺk zapečených s chrumkavou maslovou posýpkou a my sme sa zhromaždili okolo a ochutnávali a ochutnávali a dedo nakladal duplu . . . a o pár dní babička piekla znovu a nezabudla nás zavolať. Najbližšie týždne sme ani iný dezert nemali. Stal sa rodinným obľúbencom. Neskôr som si v jednej nóbl reštaurácii v Írsku objednala apple crumble with custard a ochutnala ako chutí britský chrumkáčik: rovnako iba zaliaty horúcou vanilkovou omáčkou. Tento malý vanilkový detail robí celkom podstatný rozdiel v koláči, ktorý je už tak sám o sebe naozaj úžasný. Je to práve tá jemná krémová chuť omáčky, ktorá privedie tento dezert k dokonalosti. Podobný efekt zaručí aj vanilková zmrzlina.

Vanilková omáčka, ktorú po anglicky volajú custard sa správne vyrába zo žĺtkov, ale chutí veľmi podobne ako náš vanilkový puding. V Británii ju viete kúpiť aj v prášku, čo je v podstate doslova to isté ako náš puding, ibaže menej husté. Aby som zachovala jednoduchosť tohoto koláča, ale nevzdala sa jeho vylepšenej verzie, v tomto recepte používam puding v prášku s väčším pomerom mlieka. Samozrejme, že si chrumkáčik môžete pripraviť aj bez pudingu, so zmrzlinou alebo sa niekto môže pustiť do výroby domáceho krému custard. V každom prípade to bude mať výborný výsledok.

Recept na chrumkáčik

Ingrediencie:

  • cca 1 kg jabĺk
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička škorice
  • 1/3 lyžičky muškátového orieška
  • 30 g roztopeného masla
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postýpka

  • 120 g ovsených vločiek
  • 100 g hladkej múky
  • 70 g hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/3 lyžičky muškátového orieška
  • 1/3 lyžičky mletého zázvoru
  • 120 g studeného masla

Vanilková omáčka

  • 1 sáčok vanilkového pudingu
  • 650 ml mlieka
  • 3 lyžice kryštálového cukru

Postup:

  1. Jablká ošúpeme a nakrájame na 2 až 3 cm plátky ktoré vložíme do zapekacej misy. Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a zmes poriadne premiešame. Rúru predhrejeme na 175 °C.
  2. V miske zmiešame všetky ingrediencie na posýpku okrem masla. Maslo nakrájame na malé kocky a prstami ho do múčnej zmesi zapracujeme. Hotovou posýpkou pokryjeme celý povrch jablkovej plnky a zapekaciu misu vložíme do rúry. Pečieme asi 50 minút.
  3. Vanilkovú omáčku pripravíme až tesne pred podávaním. Postupujeme rovnako ako pri príprave pudingu (inštrukcie na balení), iba použijeme viac mlieka, aby bola omáčka tekutejšia. Puding zložíme z ohňa, keď začne bublať.
  4. Chrumkáčik podávame v miskách zaliaty pudingom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top