Popri všetkých sofistikovaných dezertoch, ktoré obnášajú detailné postupy prípravy a skladajú sa z dychberúcich krémov a vrstiev, je tu jeden koláč, ktorý je taký jednoduchý, že hádam si ani nemusíme zapísať recept. Pár skromných surovín, naservírovaných v nedokonalých kôpkach – a predsa je to jeden z najlahodnejších koláčov. Útulný ako jesenné poobedie. To, čo sa stane, keď zmiešame jablká, škoricu a trošku cukru a zapečieme ich s ovsenou posýpkou je poézia.
Chrumkáčik do našej rodiny priniesla moja babička. Niekto jej poradil recept a tak jedného dňa položila do stredu stola misu plnú sladučkých škoricových jabĺk zapečených s chrumkavou maslovou posýpkou a my sme sa zhromaždili okolo a ochutnávali a ochutnávali a dedo nakladal duplu . . . a o pár dní babička piekla znovu a nezabudla nás zavolať. Najbližšie týždne sme ani iný dezert nemali. Stal sa rodinným obľúbencom. Neskôr som si v jednej nóbl reštaurácii v Írsku objednala apple crumble with custard a ochutnala ako chutí britský chrumkáčik: rovnako iba zaliaty horúcou vanilkovou omáčkou. Tento malý vanilkový detail robí celkom podstatný rozdiel v koláči, ktorý je už tak sám o sebe naozaj úžasný. Je to práve tá jemná krémová chuť omáčky, ktorá privedie tento dezert k dokonalosti. Podobný efekt zaručí aj vanilková zmrzlina.
Vanilková omáčka, ktorú po anglicky volajú custard sa správne vyrába zo žĺtkov, ale chutí veľmi podobne ako náš vanilkový puding. V Británii ju viete kúpiť aj v prášku, čo je v podstate doslova to isté ako náš puding, ibaže menej husté. Aby som zachovala jednoduchosť tohoto koláča, ale nevzdala sa jeho vylepšenej verzie, v tomto recepte používam puding v prášku s väčším pomerom mlieka. Samozrejme, že si chrumkáčik môžete pripraviť aj bez pudingu, so zmrzlinou alebo sa niekto môže pustiť do výroby domáceho krému custard. V každom prípade to bude mať výborný výsledok.
Recept na chrumkáčik
Ingrediencie:
- cca 1 kg jabĺk
- 3 lyžice hnedého cukru
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička škorice
- 1/3 lyžičky muškátového orieška
- 30 g roztopeného masla
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postýpka
- 120 g ovsených vločiek
- 100 g hladkej múky
- 70 g hnedého cukru
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/3 lyžičky muškátového orieška
- 1/3 lyžičky mletého zázvoru
- 120 g studeného masla
Vanilková omáčka
- 1 sáčok vanilkového pudingu
- 650 ml mlieka
- 3 lyžice kryštálového cukru
Postup:
- Jablká ošúpeme a nakrájame na 2 až 3 cm plátky ktoré vložíme do zapekacej misy. Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a zmes poriadne premiešame. Rúru predhrejeme na 175 °C.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na posýpku okrem masla. Maslo nakrájame na malé kocky a prstami ho do múčnej zmesi zapracujeme. Hotovou posýpkou pokryjeme celý povrch jablkovej plnky a zapekaciu misu vložíme do rúry. Pečieme asi 50 minút.
- Vanilkovú omáčku pripravíme až tesne pred podávaním. Postupujeme rovnako ako pri príprave pudingu (inštrukcie na balení), iba použijeme viac mlieka, aby bola omáčka tekutejšia. Puding zložíme z ohňa, keď začne bublať.
- Chrumkáčik podávame v miskách zaliaty pudingom.