Brokolicová frittata so sušenými paradajkami

Frittata je podľa mňa niečo medzi omeletou a quichom. Tak ako do quichu môžeme zapiecť takmer čokoľvek nájdeme v chladničke, tak aj frittatu si môžeme upiecť na tisíc spôsobov. Nebudeme ale potrebovať žiadne cesto a ingrediencie zapečieme iba s vajíčkom. 

Frittata sa zvykne podávať na raňajky alebo brunch ako typ omelety, ale plná zeleniny a syra a doplnená dobrým šalátom je podľa mňa aj fajným obedom alebo večerou.

Môžeme ju pripraviť na tisíc spôsobov a predsa niektoré chutia lepšie ako iné. Do tohto receptu som primiešala niekoľko z mojich obľúbených ingrediencií. Hlavná prísada je brokolica a tú výborne dochutia sušené paradajky a mozzarella. Ak sa u vás nájde trošku pesta, nebojte sa ho štedro primiešať.

Recept na frittatu

Ingrediencie:

  • 6 vajíčok
  • 3 lyžice mlieka
  • 3 lyžice parmezánu
  • 7 sušených paradajok nakrájaných na malé kúsky
  • 1/2 brokolice na malé ružičky
  • 1/2 červenej cibule nasekanej nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku nasekaných nadrobno
  • 1 mozzarella nakrájaná na malé kocky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/3 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička oregana
  • olivový olej
  • voliteľné: 2 lyžice pesta

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si liatinovú panvicu, ktorá môže ísť do rúry alebo klasickú panvicu a okrúhlu zapekaciu misu s priemerom asi 28 cm.
  2. Na panvici zohrejeme 2 lyžice oleja a pridáme cibuľu, ktorú orestujeme na slabom ohni asi 4 minúty a následne pridáme cesnak a necháme ešte minútu. Zvýšime na stredný ohreň a pridáme aj brokolicu a štipku soli a čierneho korenia a ešte 5 minút opekáme.
  3. V miske vidličkou rozmiešame vajíčka s mliekom, parmezánom, soľou, korením a oreganom. Môžeme pridať aj pesto.
  4. K brokolici primiešame paradajky a mozzarellu. Ak používame liatinovú panvicu tak zmes len rovnomerne rozložíme, zalejeme vajíčkovým krémom a 5 minút necháme na strednom ohni na šporáku a následne ju presunieme do rúry na 10 až 15 minút – až kým bude pekne pevná a opečená zhora. Pri vyberaní si dávame pozor, aby sme sa nepopálili na horúcej rúčke panvice. Ak používame zapekaciu misu, tak ju jemne potrieme olejom, obsah panvice do nej rovnomerne presypeme, zalejeme vajíčkom a môžeme dať zapiecť.
  5. Hotovú frittatu podávame teplú, nakrájanú na trojuholníky.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top