Týmto mandľovým sušienkam, známym pod menom florentínky, sa niekedy hovorí aj čipkované sušienky, pretože sa na nich po upečení vytvorí vzor podobný čipke. Môže za to kombinácia horúceho karamelu a orieškov, ktorá pri pečení začne variť a pri vychladení stuhne na tenučký plátok, ktorý nakoniec potrieme čokoládou.
Sušienky môžeme nechať vo svojej prvej podobe, môžeme ich potrieť roztopenou čokoládou alebo z nich môžeme vytvoriť aj sendvič 2 sušienok s čokoládovou nátierkou uprostred. Sú veľmi jednoduché na výrobu a chutia po jemne spálenom karamele. Namiesto mandlí môžete použiť aj iné oriešky nasekané na menšie kúsky.
Recept na cca 20 sušienok
Ingrediencie:
- 150 g mandľových lupienkov
- 90 g masla
- 80 g hnedého cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- štipka soli
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 2 lyžice medu
- 200 g čokolády na varenie
Postup:
- Rúru predhrejeme na 175 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- V menšom hrnci zmiešame maslo, cukor, vanilkový cukor, med a smotanu a zohrejeme, až kým sa celá zmes neroztopí. Pravideľne miešame.
- Hrniec odložíme zo šporáku a do sirupu vmiešame mandle a múku. Všetko premiešame a necháme asi 5 minút ležať a zhustnúť.
- Lyžičkou naberieme zmes na sušienky a opatrne rozložíme malé kôpky na plech s dostatočným rozostupom medzi sebou. Sušienky sa dosť roztečú. Môžeme vyskúšať upiecť 1 testovaciu sušienku a prispôsobiť ďalšie. Kôpky s 3 cm priemerom a rozostupom 6 cm by mali stačiť. Na 1 plech sa zmestí asi 6 ks, podľa toho, aké veľké sušienky robíme.
- Plech dáme piecť na 7 minút, až kým zmes nezačne bublať a okraje nebudú sfarbené do hneda. Potom plech vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté sušienky by sa mi dať odlúpnuť od papiera a mali by byť pevné (aj keď stále krehké), ak sú stále lepivé, treba ich nechať dlhšie v rúre. Opakujeme s ďalšou várkou.
- Čokoládu roztopíme vo vodnej kúpeli a opatrne ju nožíkom alebo gumennou stierkou natrieme na spodnú časť sušienky a necháme zaschnúť čokoládovou stranou smerom hore.