Z Chorvátska som sa vrátila s krabicou čerstvo natrhaných fíg zo záhrady našich domácich a len čo som sa doma dostala do obchodu som zistila, že aj u nás na Slovensku máme figovú sezónu. Keď som bola malá som figy vôbec nemala rada. Neviem čím to je, ale pred pár rokmi som si všimla, že aké sú krásne. Fascinovala ma ich „vesmírna“ šupka mnohých odtieňov a výrazné vnútro pripomínajúce akúsi príšeru. (Možno som fakt čudná, že mi toto napadá pri figách:D
Odvtedy mi začali chutiť aj na chlebíku s feta syrom aj na koláči ale dokonca aj úplne samotné, keď ich chuť nič neprebije.
Keď som rozmýšľala, čo so všetkými tymi figami, spomenula som si na tento koláč, ktorý sa hodí akurát tak na toto obdobie konca leta a začiatku jesene. Škoricový korpus zaváňa útulnosťou a šťavnaté figy nám ešte doprajú kúsok prázdnin. Rýchlo som ho teda nafotila, aby ste si ho aj vy stihli upiecť, kým táto mini sezóna skončí.
Recept na tortičku (20 cm)
Ingrediencie
- 125g múky
- 50g mletých mandlí
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 85g masla izbovej teploty
- 100g hnedého cukru
- 85g tekutého medu
- 2 vajíčka
- 100 ml mlieka
- voliteľné: 1 lyžička rumovej esencie
Krém:
- 100g tvarohu
- 100ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice medu
- čerstvé figy nakrájané na štvrťky
Postup
- Pripravíme si formu o priemere asi 20 cm. Spodok vystelieme papierom a boky vymastíme maslom a posypeme múkou. Rúru predhrejeme na 175°C.
- V mise mixérom niekoľko minút šľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme med a po jednom vajíčka a po každom znovu vyšľaháme.
- V druhej miske zmiešame múku, mandle, škoricu, prášok do pečiva a soľ.
- Do tekutej zmesi na striedačku v niekoľkých várkach pridáme sypkú zmes a mlieko.
- Cesto vylejeme do formy, uhladíme a pečieme asi 40 minút. Korpus necháme vychladnúť.
- Kým korpus chladne si pripravíme krém. Jednoducho vyšľaháme tvaroh so šľahačkou do tuha a osladíme medom.
- Krém lyžicou alebo nožíkom rozotrieme v hrubej vrstve na korpus, ozdobíme nakrájanými figami a polejeme troškou medu a posypeme nakrájanými mandľami na ozdobu.