Posledné týždne sú pomaranče mojím obľúbeným ovocím. Či už si z nich spravím raňajkové smoothie, pridám do misky s muesli alebo len tak odšťavím do pohára, sú presne tým osviežením, ktoré si moje telo žiada. A samozrejme som ich pridala aj do koláča a vznikol tento výborný osviežujúci chlebík.
Je výborný len taký sám o sebe so svojou nakyslou polevou, ale ja si rada na všetko pridám lyžicu hustého jogurtu a ak sa dá aj čerstvé ovocie. K tomu už len čerstvá šálka kávy či čierneho čaju s mliekom na zapíjanie a perfektné raňajky alebo poobedná pauzička sú pripravené.
Recept na 1 bochník
Ingrediencie:
- 115 g masla izbovej teploty
- 100 g kryštáľového cukru
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 250 g hladkej múky
- 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 vajíčka
- 80 ml kyslej smotany
- kôra z 1 pomaranča
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
Poleva:
- 60 g práškového cukru
- 1 lyžica alebo viac pomarančovej šťavy
Postup:
- Rúru predhrejeme na 175 °C a formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie.
- V mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
- Po jednom pridáme vajíčka a za každým cesto vyšľaháme. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru a šťavu.
- V miske vidličkou premiešame suché ingrediencie: múku, soľ, sódu a prášok do pečiva.
- Múku a kyslú smotanu na striedačku po tretinách primiešame k maslu a vajíčkam.
- Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a pečieme asi 45 minút. Špajdľou skontrolujeme, či je chlebík upečený aj vo vnútri. Necháme pár minút vychladnúť a potom chlebík vyberieme z formy.
- Polevu zmiešame podľa toho, akú hustú ju chceme mať a polejeme ňou celý chlebík.
- Podávame s lyžicou jogurtu a čerstvým ovocím alebo len čisto nakrájané na plátky.