Osviežujúci pomarančový chlebík

Posledné týždne sú pomaranče mojím obľúbeným ovocím. Či už si z nich spravím raňajkové smoothie, pridám do misky s muesli alebo len tak odšťavím do pohára, sú presne tým osviežením, ktoré si moje telo žiada. A samozrejme som ich pridala aj do koláča a vznikol tento výborný osviežujúci chlebík.

Je výborný len taký sám o sebe so svojou nakyslou polevou, ale ja si rada na všetko pridám lyžicu hustého jogurtu a ak sa dá aj čerstvé ovocie. K tomu už len čerstvá šálka kávy či čierneho čaju s mliekom na zapíjanie a perfektné raňajky alebo poobedná pauzička sú pripravené.

Recept na 1 bochník

Ingrediencie:

  • 115 g masla izbovej teploty
  • 100 g kryštáľového cukru
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 3 vajíčka
  • 80 ml kyslej smotany
  • kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy

Poleva:

  • 60 g práškového cukru
  • 1 lyžica alebo viac pomarančovej šťavy

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C a formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie.
  2. V mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
  3. Po jednom pridáme vajíčka a za každým cestom vyšľaháme. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru a šťavu.
  4. V miske vidličkou premiešame suché ingrediencie: múku, soľ, sódu a prášok do pečiva.
  5. Múku a kyslú smotanu na striedačku po tretinách primiešame k maslu a vajíčkam.
  6. Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a pečieme asi 45 minút. Špajdľou skontrolujeme, či je chlebík upečený aj vo vnútri. Necháme pár minút vychladnúť a potom chlebík vyberieme z formy.
  7. Polevu zmiešame podľa toho, akú hustú ju chceme mať a polejeme ňou celý chlebík.
  8. Podávame s lyžicou jogurtu a čerstvým ovocím alebo len čisto nakrájané na plátky.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top