Švédske buchtičky Semlor

Dnes som si pre vás pripravila ďalšiu švédsku klasiku a znovu v nej nebude chýbať nadýchané cesto a kardamón. Buchtičky Semlor (Semla v jednotnom čísle) som si ale načasovala práve na toto obdobie, pretože sa v Švédsku už niekoľko stáročí spájajú práve s jedným kľúčovým dňom (aj keď sa z nich vytešujú pomaly celú zimu) a tým je tučný utorok.

Tento deň v kalendári vychádza každý rok na iný dátum, ale je to vždy posledný utorok pred začiatkom veľkonočného pôstu, preto tučný, aby si Švédi mohli dopriať posledné kúsky lahodných, šľahačkou plnených (a popravde aj tučných) Semlor. Na internete nájdete štatistiky, že na tučný utorok Švédi nakúpia 5 miliónov semlor, nehovoriac o tých, ktoré si upečú sami doma. V roku 2022 tučný utorok vychádza na 1. marca, takže máte ešte dosť času si buchtičky doma upiecť a vychutnať do sýtosti.

Čo je to Semla?

V podstate ide o sladkú kysnutú buchtičku s príchuťou kardamónu, ktorá je vydľabaná a znovu naplnená mandľovou plnkou a šľahačkou, prikrytá trojuholníkovou čiapočkou a poprášená práškovým cukrom. Prvý krát som Semla ochutnala pred pár rokmi a zafixovala si ju ako niečo naozaj špeciálne. Krásne pre oči a ešte lepšie, keď do nej zahryznete a všetky tie chute sa spoja dokopy. Napriek trošku dlhšej príprave som si výrobu týchto utešených buchtičiek naozaj užila.

Recept na cca 16 buchtičiek

Ingrediencie:

  • 300 ml mlieka
  • 7 g sušeného droždia
  • 60 g cukru
  • štipka soli
  • 470 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • 75 g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko (+ 1 vajíčko na potretie)

Plnka:

  • 75 g mletých mandlí
  • 100 g kryštáľového cukru
  • 1/2 lyžičky mletého kardamónu
  • cca 100 ml mlieka alebo viac
  • 400 ml šľahačky
  • práškový cukor

Postup:

  1. Najprv pripravíme cesto. Droždie vysypeme do veľkej misy. Mlieko zohrejeme na teplú ale nie horúcu teplotu a časť mlieka prilejeme ku droždiu a necháme ho asi 10 minút aktivovať, až kým neuvidíme bublinky. Pridáme zvyšok mlieka.
  2. Múku zmiešame so soľou, cukrom a sódou a pridáme do veľkej misy s mliekom, spolu s vajíčkom a maslom. Na mixéri si nastavíme hákový nástavec a cesto asi 10 minút necháme miesiť. Malo by vzniknúť jemne lepkavé, ale celistvé elastické cesto. Prípadne môžeme pridať mlieko alebo múku, ak sa nám zdá suché alebo mokré. Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste.
  3. Pripravíme si pomúčnený povrch, na ktorom  budeme buchtičky tvarovať. Aby boli všetky buchtičky približne rovnaké, môžeme si každú pred tvarovaním odvážiť a cesto rozdeliť na 60 g kúsky. Buchty tvarujeme tak, že si vezmeme guľku cesta do ruky, najprv v ruke uhladíme povrch do gule, ktorú potom položíme na pomúčnený povrch, prikryjeme našou dlaňou, tak aby ju obkolesili naše prsty a jemne sa dotýkali povrchu dosky a rukou robíme krúživé pohyby. Dlaňou jemne tlačíme na buchtičku zvrchu. Touto technikou by mali vzniknúť pravideľné hladké buchtičky, ale nevadí, ak nie sú úplne dokonalé. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie pár centimetrov od seba a prikryjeme utierkou. Odložíme na teplé miesto ešte aspoň na 30 minút a zatiaľ predhrejeme rúru na 225°C. Vykysnuté buchtičky potrieme vajíčkom a pečieme asi 8 minút na strednej mriežke. Následne necháma vychladnúť.
  4. Z každej vychladnutej buchtičky odrežeme trojuholníkové viečko, ktoré si odložíme a vnútro vydlabeme do misky.
  5. K omrvinkám v miske pridáme mleté mandle, cukor, kardamón a všetko premiešame. Postupne k tejto zmesi pridávame mlieko, až kým nám nevznikne vlhká pasta.
  6. Šľahačku vyšľaháme do tuha a môžeme ísť plniť.
  7. Každú buchtičku najprv naplníne mandľovou plnkou doplna a následne zdobiacim sáčkom alebo aj lyžicou pridáme vrchovatý kopček šľahačky. Buchtičku prikryjeme odloženým viečkom a nakoniec poprášime práškovým cukrom. Opakujeme so všetkými Semlor a tešíme sa, až do jednej konečne budeme môcť zahryznúť.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top