Tí z nás, ktorí milujú cestoviny na všetky spôsoby určite neodmietnu veľké mušle plnené ricottovým pestom zapečené v paradajkovej omáčke pod roztápajúcou sa mozzarellou.
Paradajkovú omáčku si môžete ľahko vyrobiť doma uvarením pretlaku s bylinkami a olivovým olejom, prípadne troškou smotany. Ja som si to tento krát zjednodušila a použila kúpenú omáčku zo sušených paradajok. S výsledkom som bola veľmi spokojná. Kľudne si tak môžete ušetriť robotu a jeden špinavý hrniec.
Recept
Ingrediencie:
- asi 200g mušlí
- cca 400g domácej alebo kúpenej paradajkovej omáčky – odporúčam príchuť sušených paradajok
- 250g ricotty
- 1 lyžica bazalkového pesta
- 1 strúčik cesnaku
- 50g parmezánu
- 100g strúhanej mozzarelly
- 1/2 citróna
- soľ, korenie, olivový olej
- 1 lyžička oregana
Postup:
- Cestoviny uvaríme o 1 minútu kratšie, ako kážu inštrukcie na obale.
- V mise metličkou vyšľaháme ricottu, citrónovú šťavu a kôru, pesto, pretlačený strúčik cesnaku, parmezán a dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Pripravíme si zapekaciu misu a rúru predhrejeme na 180 °C. Polovicu paradajkovej omáčky vylejeme na spodok misy a zvyšok si odložíme.
- Po jednom mušle naplníme lyžicou plnky a poukladáme na tesno vedľa seba do misy. Nakoniec ich polejeme zvyškom omáčky, posypeme mozzarellou, oreganom a pofŕkame troškou olivového oleja.
- Na prvých 10 minút pečenia misu prikryjeme alobalom, ktorý potom odstránime a pečieme ďalších 10 minút bez neho. Na posledné 3 minúty prepneme na gril a teplotu zvýšime na 220 °C, aby sa nám syr pekne zapiekol.