Rustikálna rebarborová galetka

Galetka vo mne vždy evokovala rustikálnu atmosféru. Krehké maslové cesto, ktoré bezstarostne zložíme do nedokonalej ale útulnej taštičky. Plná šťavnatého ovocia voňajúcom po pohode letných mesiacov. 

Toto krehké cesto s trochu nakyslou rebarborovou plnkou a prípadne zmrzkou je nádherná kombinácia, ktorá chutí ako koniec jari a začiatok leta.

Tento recept si môžete prispôsobiť akémukoľvek ovociu. Stačí ho nakrájať na plátky a rozprestrieť. Také broskyne by boli skvelé tiež.

Pohrajte sa s rebarborovými stonkami a vytvorte z nimi zaujímavý vzor, napríklad ševrónový ako ja. Bude nielen lahodná na jazyku, ale aj krásna na pohľad.

Recept na 1 galetku

Ingrediencie:

Cesto:

  • 150 g studeného masla
  • 180 g hladkej múky
  • 1 lyžica kryštáľového cukru
  • štipka soli
  • 3 lyžice studenej vody

Náplň:

  • asi 4 stonky rebarbory
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • pre exotickejšiu chuť môžeme pridať 1cm nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 3 lyžice kryštáľového cukru
  • 1 vajíčko
  • mandľové lupienky a hnedý cukor na posyp

Postup:

  1.  V mise zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme maslo nakrájané na malé kocky a prstami ho zapracujeme do múky, až kým sa zmes nepodobá omrvinkám. Postupne pridávame lyžice vody, až kým cesto nedrží pokope. Vytvoríme z neho guľu, ktorú stlačíme do tenšieho disku. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň na hodinu v chladničke.
  2. Po vychladení cesto vyberieme z chladničky, necháme pár minút odstáť a na pomúčnenom povrchu z neho vyvaľkáme kruh hrubý asi 4 mm. Cesto si pripravíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  3. Rebarboru nakrájame na rovnako dlhé kúsky. V miske zmiešame citrónovú šťavu, kvôru, cukor, zázvor a kukuričný škrob a rebarboru v tejto zmesi obalíme.
  4. Rebarboru v ozdobnom vzore poukladáme do stredu cesta. Asi 4 cm od konca necháme prázdne. Nakoniec konce poskladáme dovnútra galetky a časť plnky nimi prikryjeme. Pripravenú galetku teraz vložíme na 15 minút do mrazničky.
  5. Nakoniec ešte kraje cesta potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami a hnedým cukrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a necháme 40 minút piecť. 
  6. Hotovú galetku nakrájame na trojuholníky a podávame najlepšie teplú s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

1 Comment

  1. […] aby sa cesto stihlo vychladiť v chladničke, ale inak je to hračka. Základný recept nájdete tu. Rebarboru môžete zameniť za takmer akékoľvek ovocie. Cesto stačí rozvalkať, naplniť […]

    Odpovedať

Napíš čo si myslíš

Scroll to top