Galetka vo mne vždy evokovala rustikálnu atmosféru. Krehké maslové cesto, ktoré bezstarostne zložíme do nedokonalej ale útulnej taštičky. Plná šťavnatého ovocia voňajúcom po pohode letných mesiacov.
Toto krehké cesto s trochu nakyslou rebarborovou plnkou a prípadne zmrzkou je nádherná kombinácia, ktorá chutí ako koniec jari a začiatok leta.
Tento recept si môžete prispôsobiť akémukoľvek ovociu. Stačí ho nakrájať na plátky a rozprestrieť. Také broskyne by boli skvelé tiež.
Pohrajte sa s rebarborovými stonkami a vytvorte z nimi zaujímavý vzor, napríklad ševrónový ako ja. Bude nielen lahodná na jazyku, ale aj krásna na pohľad.
Recept na 1 galetku
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g studeného masla
- 180 g hladkej múky
- 1 lyžica kryštáľového cukru
- štipka soli
- 3 lyžice studenej vody
Náplň:
- asi 4 stonky rebarbory
- šťava a kôra z jedného citróna
- pre exotickejšiu chuť môžeme pridať 1cm nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 3 lyžice kryštáľového cukru
- 1 vajíčko
- mandľové lupienky a hnedý cukor na posyp
Postup:
- V mise zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme maslo nakrájané na malé kocky a prstami ho zapracujeme do múky, až kým sa zmes nepodobá omrvinkám. Postupne pridávame lyžice vody, až kým cesto nedrží pokope. Vytvoríme z neho guľu, ktorú stlačíme do tenšieho disku. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň na hodinu v chladničke.
- Po vychladení cesto vyberieme z chladničky, necháme pár minút odstáť a na pomúčnenom povrchu z neho vyvaľkáme kruh hrubý asi 4 mm. Cesto si pripravíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rebarboru nakrájame na rovnako dlhé kúsky. V miske zmiešame citrónovú šťavu, kvôru, cukor, zázvor a kukuričný škrob a rebarboru v tejto zmesi obalíme.
- Rebarboru v ozdobnom vzore poukladáme do stredu cesta. Asi 4 cm od konca necháme prázdne. Nakoniec konce poskladáme dovnútra galetky a časť plnky nimi prikryjeme. Pripravenú galetku teraz vložíme na 15 minút do mrazničky.
- Nakoniec ešte kraje cesta potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami a hnedým cukrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a necháme 40 minút piecť.
- Hotovú galetku nakrájame na trojuholníky a podávame najlepšie teplú s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
22. júla 2020
[…] aby sa cesto stihlo vychladiť v chladničke, ale inak je to hračka. Základný recept nájdete tu. Rebarboru môžete zameniť za takmer akékoľvek ovocie. Cesto stačí rozvalkať, naplniť […]