Septembrové torty a tekutý karamel

Jesenné torty pre mňa vždy predstavovali príjemnú výzvu. Tak ako si niekto v septembri vyzdobí byt, tak aj ja sa vždy snažím, aby torty zapadli do celkovej atmosféry tohto obdobia. Ak mi niečo pôsobí aj chutí jesenne, je to karamel. Nižšie nájdete recept na poriadne tmavú, až trochu spálenú karamelovú omáčku, ktorú môžete použiť ako polevu na tortu alebo napríklad aj na zmrzku.

Tento mesiac to bolo ale naozaj pestré. Začalo to touto poschodovou svadobnou tortou. Svadba bola hneď na začiatku septembra a tak aj samotná torta nesie len nežný tón prichádzajúcej jesene. Ostáva jemná a elegantná, ale ten karamel jej dodáva akýsi šmrnc. Navyše sme s nevestou skúsili malý experiment, a namiesto piškotového cesta je torta postavaná zo sladučkých ďatlových korpusov.

Pokračovalo to narodeninovou tortou, ktorú som celú zladila do babieho leta. Navonok by sa úplne stratila v hromade jesenných listov, vnútri ale skrýva posledné poohliadnutie za letom: čučoriedkové cesto a citrónový krém.

A posledná torta sem možno ani nepatrí, až na to, že som ju piekla v septembri. Kedže bola na škôlkársku narodeninovú oslavu, tak som do nej, na pokyny maminy, prepašovala veľa zdravého ovocia.

No a už tu máme tú sľúbenú karamelovú omáčku, ktorú ste mohli vidieť na prvých dvoch tortách

Tmavý tekutý karamel

Suroviny:

  • 2 hrnčeky kryštáľového cukru
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 1/4 lyžičky soli

Postup:

  • Do menšieho hlbokého hrnca vložíme cukor s vodou a premiešame tak, aby bol všetok cukor namočený. Povaríme na strednom ohni bez miešania, až kým sa zmes nezačne sfarbovať do hneda. Toto môže trvať nejaký čas.
  • Len čo sa zmes sfarbí do bledohnedej farby, treba byť na pozore. Veľmi rýchlo sa farba zmení na tmavohnedú a zmes začne vypúšťať dym. Vtedy treba hrniec odstaviť z ohňa a premiešať.
  • Postupne primiešame smotanu. Zmes začne agresívne bublať, tak si treba dať pozor, aby sme sa nepopálili. Nakoniec primiešame soľ.
  • Karamel necháme vychladnúť a potom ho prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby. V chladničke vydrží mesiac.

1 Comment

  1. […] Recept na karamelovú omáčku nájdete tu. […]

    Odpovedať

Napíš čo si myslíš

Scroll to top