Sušienkové škoricové hniezda

Obchody už do výkladu vytiahli vianočné stromčeky, na námestí to rozvoniava punčom, maslo a orechy sú permanentne zlacnené . . . už je načase, aby som sem pridala nejaký vianočný recept. Povedala som si, že sa zahrám na takú amatérsku verziu adventného kalendára a každý týždeň vám pripravím nejaký nový nápad na vianočné pečenie.

Začíname hneď! Dnešný recept je netradične tradičný. Čo môže byť vianočnejšie ako chuť škorice? Osie hniezda sú obľúbenou klasikou väčšiny pekární. Čo tak si ich upiecť ako sušienky. Maslové, chrumkavé, so sladkou polevou.

Ak sa niekomu tento rok nechce piecť, ale sušienky by rád ochutnal, nájdete ich vo vianočnom balíčku z mojej dielne, ktorý si ešte stále môžete objednať.

Slimákový vzor na sušienkach vyrobíme tak, že si najprv vyvaľkáme a zase zabalíme mini škoricovú roládu.

Tú necháme poriadne vychladiť. Môžeme si ju aj zamraziť do zásoby. A potom ju jednoducho nakrájame na koliečka.

Upečené sušienky necháme vychladnúť. Môžeme ich nechať len tak alebo ich ešte pokvapkať cukrovou polevou.

Recept na 30 sušienok

Ingrediencie:
  • 280g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 170g masla izbovej teploty
  • 150g kryštáľového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 sáčok vanilkového cukru
Plnka
  • 25g masla izbovej teplory
  • 50g hnedého cukru
  • 1 lyžica škorice
Poleva
  • 150g práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka
Postup:
  1. V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
  2. Vo veľkej mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom. Šľaháme až kým sa z masla nevytvorí pena. Pridáme vajíčko. Znížime rýchlosť mixéra a postupne pridávame múčnu zmes.
  3. Cesto rozdelíme na 2 časti a každú rozvaľkáme do obdĺžnika o rozmeroch 17x22cm. Aby sa nám cesto na valček nelepilo, vložíme ho medzi dve vrstvy papiera na pečenie. Oba obdĺžniky potreme maslom a posypeme cukrom a škoricou.
  4. Opatrne cesto zrolujeme z kratšej strany do pevnej rolády. Opakujeme s druhým obdĺžnikom. Rolády zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 2 hodiny do ladničky.
  5. Rúru predhrejeme na 170°C. Pripravíme si plech s papierom na pečenie.
  6. Vychladené rolády si pripravíme na pracovnú dosku a ostrým nožom nakrájame asi 1,5cm hrubé kliečka, ktoré rozložíme na plech 3cm od seba. Pečieme 11 minút, až kým sa okraje nesfarbia do hneda. Necháme úplne vychladnúť.
  7. Sušienky sú výborné aj bez polevy. Pre extra sladkú pochúťku si zmiešame cukor s mliekom, môžeme upraviť ich pomer podľa žiadanej konzistencie a lyžičkou sušienky pokvapkáme.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top