Na tomto blogu nájdete celý zoznam tekvicových dezertov voňajúcich po škorici, ale doteraz na tom zozname chýbali sušienky. Konečne si ich spolu môžeme upiecť. Tieto tekvicové sušienky v sebe okrem ovsených vločiek a chrumkavých pekanov skrývajú jednu tajnú ingredienciu: hnedé maslo. Ak ste o ňom ešte nepočuli, vôbec sa tým nenechajte odradiť. Vyrobíte si ho za pár minút doma. Stačí vám klasické maslo, menší hrniec a trošku monotónneho miešania varešky. Vďaka tejto drobnosti budú sušienky ešte o krok bližšie k tej chuti, ktorá vám navodí útulnú jesennú atmosféru.
Či už ste fanúšikmi Halloweenu alebo nie, tieto sušienky sa krásne hodia na koniec októbra. Môžete sa pohrať s polevou a ozdobiť ich na viac spôsobov.
Aj tento rok si tekvicové pyré vyrobte radšej do zásoby a zamrazte do menších krabičiek, pretože výborných voňavých receptov bude len pribúdať:)
Recept na 24 sušienok
Ingrediencie:
- 230g masla + 60g na polevu
- 170g ovsených vločiek
- 200g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 a pol lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 150g kryštáľového cukru
- 100g hnedého cukru
- 1 žĺtko
- 1 hrnček domáceho tekvicového pyré
- hŕsť nasekaných pekanov
Poleva:
- 5 lyžíc odloženého hnedého masla z prípravy sušienok
- 180g práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
Postup:
- Najprv si vyrobíme hnedé maslo. Všetko maslo aj na sušienky aj na polevu pripravíme spolu v menšom hrnci tak, že ho nakrájané na kocky roztopíme na strednom ohni za neustáleho miešania. Počkáme až bude trošku bublať a ďalej miešame až kým si na spodku hrnca nevšimneme hnedé čiastočky a maslo začne rozvoniavať. Vtedy ho odložíme zo šporáku a necháme trošku vychladnúť.
- Rúru predhrejeme na 177°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- V jednej miske zmiešame múku, vločky, korenie, soľ, sódu a oriešky.
- Do veľkej misy prelejeme hnedé maslo – ale odložíme si z neho asi 5 lyžíc na polevu. Do misy pridáme všetok cukor a metličkou premiešame, potom primiešame žĺtko a nakoniec tekvicové pyré. Do tohto cesta prisypeme suché ingrediencie a všetko opatrne zmiešame do lepkavého cesta.
- Lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu vytvoríme kopčeky cesta asi 5cm od seba na plechu. Zvrchu ich trošku sploštíme. Pečieme asi 15 minút a po vybratí z rúry necháme 10 minút vychladnúť a stuhnúť na plechu. Pokračujeme s ďalšou dávkou. Prípadne si priebežne pripravíme druhý plech, aby to išlo rýchlejšie.
- Polevu pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií do hustej, ale tekutej hmoty. Sušienky môžeme pokvapkať len tak lyžičkou alebo ich v poleve celé namočiť. Pre pekný efekt môžeme polevu naliať do sáčku, odstrihnúť úzky roh a sušienky ozdobiť pásikatými vzormi.