Každý rok už v polovici septembra striehnem, či sa náhodou niekde v obchodoch neobjaví špagetová tekvica. Zatiaľ som mala na ňu vždy šťastie. Tento rok som na ňu dokonca natrafila úplne nečakane a rovno si zobrala 3 do zásoby. A prečo táto tekvicová fascinácia? Tak ako už naznačuje jej meno, tak dužina špagetovej tekvice sa po upečení zmení na špagety. Okrem toho, že to je veľmi zdravá a diétna zámena za tradičné pšeničné cestoviny, tak je to naozaj sranda po nej vidličkou prejsť a nabrať si chumáč špagiet.

Môžete si ju pripraviť s akoukoľvek omáčkou. Ja som pripravila takú klasiku, ktorá chutí asi každému – poriadne syrovo-smotanovú – namiesto zmiešania s hotovými špagetami omáčku nalejeme do tekvice a upečeme spolu s ňou. Ani tanier netreba:)
Syry si môžete zameniť za tie, ktoré máte doma, ale treba vybrať také, čo sa dobré roztopia a majú aj výraznú chuť. Skvelý je napríklad čedar alebo nejaký syr švajčiarskeho typu.


K tekvicovým jedlám rada pridávam vlašské oriešky pre extra chuť a chrumkavosť.
Recept na 2 porcie
Ingrediencie:
- 1 špagetová tekvica
- 1/2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 130g zmesi strúhaných syrov (čedar, mozzarella a parmezán)
- 200ml smotany na varenie (alebo aj mlieka)
- 2 hŕste čerstvého špenátu nasekaného na menšie kúsky
- 1 hrśť čerstvej bazalky
- 1/2 lyžičky tymiánu
- 1/2 lyžičky oregana
- štipka papriky
- soľ a korenie
- olivový olej
- vlašské orechy podľa chuti
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Tekvicu opatrne ostrým nožom rozrežeme na dve polovice a vyberieme z nich semiačka. Polovice položíme na plech, trošku osolíme a okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť na 20 minút.
- Zatiaľ na panvici zohrejeme lyžicu oleja a 5 minút osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme bylinky, smotanu a syr (ale pár lyžíc syra si odložíme na záverečne posypanie). Na miernom ohni miešame, až kým sa syr neroztopí a celá omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pridáme špenát s bazalkou a ešte minútu miešame, kým zvädne.
- Plech s tekvicami vyberieme z rúry, ale rúru nevypíname. Plnku rozdelíme medzi dve polovice a doplna ich naplníme a vrátime na ďalších 20 minút do rúry. Nakoniec obe polovice posypeme zvyšným syrom, rúru prepneme na gril a necháme ešte 5 minút opiecť do zlatova.
- Servírujeme buď v samotnej tekvicovej šupke tak, že vidličkou nabereme špagety, ktoré sa z tekvice uvolňia a zmiešame s omáčkou alebo po zmiešaní premiestnime špagety do taniera. Nakoniec môžeme prisypať pár vlašských orechov.
23. februára 2024
toto je neozaj uzasny receptik co stoji za to vyskusat, tekvicu milujem rozne druhy , ale priznam sa ze tento typ mi usiel .Vdaka , ukladam si receptik do jesene – hadam nezabudnem