Každý rok už v polovici septembra striehnem, či sa náhodou niekde v obchodoch neobjaví špagetová tekvica. Zatiaľ som mala na ňu vždy šťastie. Tento rok som na ňu dokonca natrafila úplne nečakane a rovno si zobrala 3 do zásoby. A prečo táto tekvicová fascinácia? Tak ako už naznačuje jej meno, tak dužina špagetovej tekvice sa po upečení zmení na špagety. Okrem toho, že to je veľmi zdravá a diétna zámena za tradičné pšeničné cestoviny, tak je to naozaj sranda po nej vidličkou prejsť a nabrať si chumáč špagiet.

Môžete si ju pripraviť s akoukoľvek omáčkou. Ja som pripravila takú klasiku, ktorá chutí asi každému – poriadne syrovo-smotanovú – namiesto zmiešania s hotovými špagetami omáčku nalejeme do tekvice a upečeme spolu s ňou. Ani tanier netreba:)
Syry si môžete zameniť za tie, ktoré máte doma, ale treba vybrať také, čo sa dobré roztopia a majú aj výraznú chuť. Skvelý je napríklad čedar alebo nejaký syr švajčiarskeho typu.


K tekvicovým jedlám rada pridávam vlašské oriešky pre extra chuť a chrumkavosť.
Recept na 2 porcie
Ingrediencie:
- 1 špagetová tekvica
- 1/2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 130g zmesi strúhaných syrov (čedar, mozzarella a parmezán)
- 200ml smotany na varenie (alebo aj mlieka)
- 2 hŕste čerstvého špenátu nasekaného na menšie kúsky
- 1 hrśť čerstvej bazalky
- 1/2 lyžičky tymiánu
- 1/2 lyžičky oregana
- štipka papriky
- soľ a korenie
- olivový olej
- vlašské orechy podľa chuti
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Tekvicu opatrne ostrým nožom rozrežeme na dve polovice a vyberieme z nich semiačka. Polovice položíme na plech, trošku osolíme a okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť na 20 minút.
- Zatiaľ na panvici zohrejeme lyžicu oleja a 5 minút osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme bylinky, smotanu a syr (ale pár lyžíc syra si odložíme na záverečne posypanie). Na miernom ohni miešame, až kým sa syr neroztopí a celá omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pridáme špenát s bazalkou a ešte minútu miešame, kým zvädne.
- Plech s tekvicami vyberieme z rúry, ale rúru nevypíname. Plnku rozdelíme medzi dve polovice a doplna ich naplníme a vrátime na ďalších 20 minút do rúry. Nakoniec obe polovice posypeme zvyšným syrom, rúru prepneme na gril a necháme ešte 5 minút opiecť do zlatova.
- Servírujeme buď v samotnej tekvicovej šupke tak, že vidličkou nabereme špagety, ktoré sa z tekvice uvolňia a zmiešame s omáčkou alebo po zmiešaní premiestnime špagety do taniera. Nakoniec môžeme prisypať pár vlašských orechov.