Batátová polievka s chrumkavým cícerom

Na dlhú zimu pomáha máločo lepšie ako miska horúcej krémovej polievky. Krémová, korenistá a hrejivá – presne taká je táto batátová polievka, ktorú si môžete ešte vylepšiť chrumkavým opečeným cícerom.

Chutila by skvelo aj bez cíceru. Spojenie chutnej zeleniny, korenia a kokosového mlieka je ideálna kombinácia. Kto rád v polievke aj niečo chrumkavé si môže pridať opečený kúsok chleba alebo vyskúšať korenistý cícer. Lyžička jogurtu k tomu, prípadne čerstvé bylinky a semiačka a niečo úžasné je na stole.

Recept

Ingrediencie:

  • 900g batátov
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 2 cm závoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 700 ml vody
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • lyžiča mletej rasce
  • lyžička údenej papriky
  • lyžička mletého koriandru
  • lyžička curry korenia
  • soľ, čierne korenia a olivový olej
  • 1 konzerva cíceru

Postup:

  1. Batáty a mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky či koliečka. Všetko korenie zmiešame v jednej miske.
  2. V hrnci zohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a asi 5 minút opekáme na slabom ohni. Potom pridáme nasekaný alebo pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a 2/3 korenistej zmesi a ešte minútu necháme.
  3. Nakoniec prisypeme všetku zeleninu a všetko premiešame, prepneme na stredný oheň. Necháme pár minút nasiaknuť korenie a následne zalejeme vodou. Privedieme k varu a varíme až kým zelenina nie na mäkká pri prepichnutí vidličkou. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme kokosové mlieko, znovu privedieme k varu a podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie.
  4. Cícer scedíme a vysypeme na menší plech. Zmišame ho s troškou olivového oleja, štipkou soli a zvyškom korenia a necháme ho v rúre asi 15 minút opiecť pri teplote 180 °C.
  5. Podávame s lyžicou jogurtu, prípadne čerstvým petržlenom, semiačkami a lyžicou opečeného cíceru.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top