Na dlhú zimu pomáha máločo lepšie ako miska horúcej krémovej polievky. Krémová, korenistá a hrejivá – presne taká je táto batátová polievka, ktorú si môžete ešte vylepšiť chrumkavým opečeným cícerom.
Chutila by skvelo aj bez cíceru. Spojenie chutnej zeleniny, korenia a kokosového mlieka je ideálna kombinácia. Kto rád v polievke aj niečo chrumkavé si môže pridať opečený kúsok chleba alebo vyskúšať korenistý cícer. Lyžička jogurtu k tomu, prípadne čerstvé bylinky a semiačka a niečo úžasné je na stole.
Recept
Ingrediencie:
- 900g batátov
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 cm závoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 700 ml vody
- 1 konzerva kokosového mlieka
- lyžiča mletej rasce
- lyžička údenej papriky
- lyžička mletého koriandru
- lyžička curry korenia
- soľ, čierne korenia a olivový olej
- 1 konzerva cíceru
Postup:
- Batáty a mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky či koliečka. Všetko korenie zmiešame v jednej miske.
- V hrnci zohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a asi 5 minút opekáme na slabom ohni. Potom pridáme nasekaný alebo pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a 2/3 korenistej zmesi a ešte minútu necháme.
- Nakoniec prisypeme všetku zeleninu a všetko premiešame, prepneme na stredný oheň. Necháme pár minút nasiaknuť korenie a následne zalejeme vodou. Privedieme k varu a varíme až kým zelenina nie na mäkká pri prepichnutí vidličkou. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme kokosové mlieko, znovu privedieme k varu a podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie.
- Cícer scedíme a vysypeme na menší plech. Zmišame ho s troškou olivového oleja, štipkou soli a zvyškom korenia a necháme ho v rúre asi 15 minút opiecť pri teplote 180 °C.
- Podávame s lyžicou jogurtu, prípadne čerstvým petržlenom, semiačkami a lyžicou opečeného cíceru.