Batátové tacos

U nás sa tortilly jedia na všetky doteraz pomenované aj nepomenované spôsoby a tým obľúbeným sú práve tacos. Možno ma na nich zo začiatku lákalo práve to, že boli na Slovensku takou nevídanou exotikou. Teraz ich už nájdete aj v tej jednej progresívnej reštaurácii v meste alebo si môžete kúpiť prípravný kit vo väčších supermarketoch. Či už zvolíte tvrdé chrumkavé tacos „shells“ alebo mäkké placky, táto jednoduchá plnka zaboduje aj s vašimi kamošmi vegetariánmi a verí, že aj mäsožravcami. Taco, ktorý je stále plný tých známych mexických chutí – korenistej – krémovej a kyslej a pritom môžete mať dobrý pocit, že v ňom máte kôpku zeleniny.

Ak si vyberiete mäkké placky, pohľadajte čo najmenšiu veľkosť alebo si vyrobte vlastné. Z veľkej placky by vám jedlo oveľa viac vypadávalo a nedržali by sa dobre – na tie máme predsa zabaľovací spôsob ala burrito:)

Upozorňujem, že toto je jedno z tých jedál, ktoré nechcete podávať na prvom rande alebo distingvovanom obede:) It gets messy!

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 2 stredné batáty
  • 1 lyžička údenej paptriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mletého koriandru
  • štipka kajenskej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 1 konzerva fazúľ barlotti alebo red kidney
  • hŕsť špenátu
  • 1 avokádo
  • kyslá smotana
  • hŕsť strúhanej mozzarelly
  • 2 paradajky
  • šťava z 1/2 limetky
  • 2 stonky jarnej cibulky
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • balsamico (alebo crema de balsamico)
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Batáty ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V mise ich zmiešame so všetkým korením, 1 lyžičkou soli a 3 lyžicami olivového oleja a lyžicou balsamika. Vysypeme ich na plech a v rúre predhriatej na 185 °C ich opečieme do mäkka počas asi 25 minút.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a 5 minút opražíme na panvici s 1 lyžicou olivového oleja. Následne do panvice pridáme opečené batáty a precedené fazule. Pár minút miešame, aby sa chute poriadne nasiakli. Pridáme trošku čierneho korenia.
  3. Paradajky nasekáme na drobno a v miske ich zmiešame s limetkovou šťavou, jarnou cibulkou a trstinovým cukrom. Avokádo nakrájame na plátky.
  4. Placky na tacos si môžeme dopredu predhriať v rúre. Keď budú pripravené, do každej placky vložíme veľkú lyžicu batátovej plnky, posypeme syrom, pridáme čerstvý špenát, plátok avokáda a paradajkovú zmes a nakoniec lyžicu kyslej smotany a kvapku balsamica.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top