U nás sa tortilly jedia na všetky doteraz pomenované aj nepomenované spôsoby a tým obľúbeným sú práve tacos. Možno ma na nich zo začiatku lákalo práve to, že boli na Slovensku takou nevídanou exotikou. Teraz ich už nájdete aj v tej jednej progresívnej reštaurácii v meste alebo si môžete kúpiť prípravný kit vo väčších supermarketoch. Či už zvolíte tvrdé chrumkavé tacos „shells“ alebo mäkké placky, táto jednoduchá plnka zaboduje aj s vašimi kamošmi vegetariánmi a verí, že aj mäsožravcami. Taco, ktorý je stále plný tých známych mexických chutí – korenistej – krémovej a kyslej a pritom môžete mať dobrý pocit, že v ňom máte kôpku zeleniny.
Ak si vyberiete mäkké placky, pohľadajte čo najmenšiu veľkosť alebo si vyrobte vlastné. Z veľkej placky by vám jedlo oveľa viac vypadávalo a nedržali by sa dobre – na tie máme predsa zabaľovací spôsob ala burrito:)
Upozorňujem, že toto je jedno z tých jedál, ktoré nechcete podávať na prvom rande alebo distingvovanom obede:) It gets messy!
Recept na 4 porcie
Ingrediencie:
- 2 stredné batáty
- 1 lyžička údenej paptriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletého koriandru
- štipka kajenskej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 1 konzerva fazúľ barlotti alebo red kidney
- hŕsť špenátu
- 1 avokádo
- kyslá smotana
- hŕsť strúhanej mozzarelly
- 2 paradajky
- šťava z 1/2 limetky
- 2 stonky jarnej cibulky
- 1 lyžička trstinového cukru
- balsamico (alebo crema de balsamico)
- soľ a korenie
Postup:
- Batáty ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V mise ich zmiešame so všetkým korením, 1 lyžičkou soli a 3 lyžicami olivového oleja a lyžicou balsamika. Vysypeme ich na plech a v rúre predhriatej na 185 °C ich opečieme do mäkka počas asi 25 minút.
- Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a 5 minút opražíme na panvici s 1 lyžicou olivového oleja. Následne do panvice pridáme opečené batáty a precedené fazule. Pár minút miešame, aby sa chute poriadne nasiakli. Pridáme trošku čierneho korenia.
- Paradajky nasekáme na drobno a v miske ich zmiešame s limetkovou šťavou, jarnou cibulkou a trstinovým cukrom. Avokádo nakrájame na plátky.
- Placky na tacos si môžeme dopredu predhriať v rúre. Keď budú pripravené, do každej placky vložíme veľkú lyžicu batátovej plnky, posypeme syrom, pridáme čerstvý špenát, plátok avokáda a paradajkovú zmes a nakoniec lyžicu kyslej smotany a kvapku balsamica.