Cuketové loďky na mexický spôsob

Mám rada, keď príde to obdobie v auguste, kedy mi zo všetkých strán začnú známi ponúkať čerstvo vypestované cukety zo záhradky. Od obrovských až po tie maličké. Až mám pocit, že sa ich potrebujú zbaviť a ja sa len vytešujem, ako mi vynahradia to, že nemám vlastnú záhradku. Myslím, že viete o čom hovorím. A myslím, že v snahe spotrebovať celú tú cuketovú úrodu ste už niekedy vyskúšali aj cuketové loďky. Ja ich milujem a často ich robím tradične plnené mletým mäsom, ale tento krát som skúsila novú vegetariánsku variantu inšpirovanú Mexikom a výsledok bol rovnako výborný.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety alebo 1 obrovská (ber, čo máš)
  • 1 červená paprika
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 konzerva fazúľ (red kidney)
  • 7 lyžíc paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 1 lyžička medu
  • 100g syra na strúhanie
  • 1/2 lyžičky mletej razce
  • 1 lyžička oregana
  • 1/4 lyžičky kajenskej papriky
  • 1/2 lyžičky údenej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cukety umyjeme a rozrežeme na polovice. Ak máme jednu veľkú, tak každú polovicu môžem v strede ešte rozrezať. Z vnútra vydlabeme dužinu a odložíme si ju nabok. Rúru predhrejeme na 180°C a cukety poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom, trošku osolíme a dáme piecť na 25 minút.
  2. Zatiaľ si pripravíme plnku. Cuketovú dužinu, ktorú sme si odložili nakrájame na drobno. Ak sú v nej tvrdé kúsky s veľkými semiačkami, tie nepoužívame. Papriku, cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Fazule zbavíme vody z konzervy a opláchneme v sitku.
  3. Na panvici zohrejeme 3 lyžice olivového oleja a pridáme cibuľu s cesnakom. Po 3 minútach pridáme aj papriku, cuketu a všetko korenie a pražíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme fazule, pretlak, med a ocot, privedieme k varu a dusíme ešte asi 3 minúty. Dosolíme podľa chuti.
  4. Predpečené cukety naplníme mexickou plnkou a zasypeme strúhaným syrom. Vrátime ich do rúry a pečieme 20 minút, z toho posledné 3 minúty prepneme na gril.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top