Mám rada, keď príde to obdobie v auguste, kedy mi zo všetkých strán začnú známi ponúkať čerstvo vypestované cukety zo záhradky. Od obrovských až po tie maličké. Až mám pocit, že sa ich potrebujú zbaviť a ja sa len vytešujem, ako mi vynahradia to, že nemám vlastnú záhradku. Myslím, že viete o čom hovorím. A myslím, že v snahe spotrebovať celú tú cuketovú úrodu ste už niekedy vyskúšali aj cuketové loďky. Ja ich milujem a často ich robím tradične plnené mletým mäsom, ale tento krát som skúsila novú vegetariánsku variantu inšpirovanú Mexikom a výsledok bol rovnako výborný.
Recept na 4 porcie
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety alebo 1 obrovská (ber, čo máš)
- 1 červená paprika
- 1/2 červenej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 konzerva fazúľ (red kidney)
- 7 lyžíc paradajkového pretlaku
- 1 lyžica jablkového octu
- 1 lyžička medu
- 100g syra na strúhanie
- 1/2 lyžičky mletej razce
- 1 lyžička oregana
- 1/4 lyžičky kajenskej papriky
- 1/2 lyžičky údenej papriky
- soľ, korenie
Postup:
- Cukety umyjeme a rozrežeme na polovice. Ak máme jednu veľkú, tak každú polovicu môžem v strede ešte rozrezať. Z vnútra vydlabeme dužinu a odložíme si ju nabok. Rúru predhrejeme na 180°C a cukety poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom, trošku osolíme a dáme piecť na 25 minút.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Cuketovú dužinu, ktorú sme si odložili nakrájame na drobno. Ak sú v nej tvrdé kúsky s veľkými semiačkami, tie nepoužívame. Papriku, cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Fazule zbavíme vody z konzervy a opláchneme v sitku.
- Na panvici zohrejeme 3 lyžice olivového oleja a pridáme cibuľu s cesnakom. Po 3 minútach pridáme aj papriku, cuketu a všetko korenie a pražíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme fazule, pretlak, med a ocot, privedieme k varu a dusíme ešte asi 3 minúty. Dosolíme podľa chuti.
- Predpečené cukety naplníme mexickou plnkou a zasypeme strúhaným syrom. Vrátime ich do rúry a pečieme 20 minút, z toho posledné 3 minúty prepneme na gril.