Farebný jesenný šalát

V poslednej dobe som si veľmi obľúbila teplé šaláty. Keď potrebujem rýchlo a lenivo niečo uvariť, nakrájam zeleninu na kúsky, opečiem ju s olivovým olejom a korením, pridám nejaký syr či dresing a teplé a zdravé jedlo je na stole. Už som takto vyskúšala kopec kombinácií, väčšinou neplánovane z toho, čo som práve našla doma. Jedného dňa mi ale do cesty padla osudová kombinácia prísad, a vznikol tento úžasný šalát. Ako vždy som zeleninu nakrájala, opiekla, všeličo popridávala, zaliala dresingom a zrazu pozerám, že to vyzerá naozaj dobre. Ochutnám a vravím si, že to je môj nový obľúbený šalát. Na druhý deň si ho pripravím znovu.

A s takýmto šalátovým objavom som sa musela s vami podeliť. Ešte stále ma neomrzel a pochvaľuje si ho dokonca aj moja mäsožravá polivička. Navyše vyzerá veľmi efektne na tanieri. Farbami a textúrami nešetrí. Nasýti aj bez dodatočnej bagetky.

Jednou z hlavných ingrediencií je kel, ktorý u nás nájdeme práve v tomto jesennom období. Treba ho využiť, kým je v sezóne.

Recept na jesenný šalát pre 3

Ingrediencie

  • 1 menšia brokolica
  • 1 stredne veľký batát
  • 1/4 hlávky kelu
  • 1 granátové jablko
  • syr feta
  • 2 lyžice sezamových semiačok
  • hŕsť mandlí
  • biely jogurt
  • 1/2 citrónu
  • sušený mletý cesnak
  • sušená mletá paprika
  • sušená mletá bazalka

Postup

  • Ošúpeme, umyjeme a nakrájame zeleninu na malé kúsky. Priravíme si plech s papierom na pečenie. Ako prvé dáme piecť batát. Pokvapkáme ho olivovým olejom, osolíme a okoreníme kombináciou korenia. Pečieme 15 minút pri 180 °C.
  • Potom k nemu pridáme brokolicu a kel, ktoré tiež pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Ak sa nám nezmestia na jeden plech, dáme piecť zvlášť. Pečieme Ďalších 15 minút.
  • Mandle nasekáme na kúsky a na panvici ich aj so sezamom pár minút opražíme. Dávame pozor, aby sa nespálili.
  • Granátové jablko prekrojíme na polovicu, tú znovu narežeme a prstami povyberáme semiačka.
  • Do bieleho jogurtu pridáme 1,5 lyžice olivového oleja, šťavu z polky citróna, 1 lyžicu balsamika, 1/2 lyžičky soli, trochu čierneho korenia a 1/2 lyžičky mletého cesnaku. Zamiešame.
  • Upečenú zeleninu zmiešame v mise. Servírujeme s kúskami syra, granátovým jablkom, opraženými mandľami a sezamom a poriadnou dávkou dresingu.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top